Ruska vojska zauzela desetke kvadratnih kilometara na sjeveroistoku Ukrajine

Ukrajinska vojska je priznala da ruske snage napreduju u ofanzivi na sjeveroistoku regije.

Ruske snage prešle su granicu u petak i napadaju u smjerovima Lipci i Vovčansk (Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters)

Borbe u Ukrajini nastavljene su u sjeveroistočnoj regiji Harkov, gdje je ruska vojska pokrenula ofanzivu i zauzela desetke kvadratnih kilometara, dok Kijev tvrdi da je ojačao odbranu tog područja.

Ruske snage prešle su granicu u petak i napadaju u smjerovima Lipci i Vovčansk, dva lokaliteta koja se nalaze oko dvadeset, odnosno pedesetak kilometara sjeveroistočno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je priznala da ruske snage napreduju u ofanzivi na sjeveroistoku regije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Predsjednik Volodimir Zelenski ipak je u utorak navečer u svom obraćanju uvjeravao da Kijev izvodi “kontranapade” i da je sektor ojačan.

“Uništavamo pješaštvo i opremu okupatora”, rekao je.

Prema Zelenskom, ukrajinske vlasti također su primijetile “neprijateljske aktivnosti”, odnosno “diverzantske grupe” i “udare”, u drugim pograničnim regijama Sumi i Černihiv, u sjevernoj Ukrajini.

Više od 30.000 ruskih napada

Drugdje, na nekoliko područja izloženih “intenzivnoj neprijateljskoj vatri” na smjerovima Kramatorsk i Pokrovsk na istoku zemlje, “modificirani su položaji ukrajinske vojske” kako bi se “spasili životi naših branitelja”, objavio je u ponedjeljak navečer ukrajinski glavni štab u saopćenju na Facebooku.

U intervjuu za AFP, sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksandr Litvinjenko procijenio je da “više od 30.000” ruskih vojnika napada regiju Harkov.

No, istakao je i da zasad nema “prijetnje” za grad Harkov, udaljen tridesetak kilometara od sukoba, a koji je prije ruske invazije imao gotovo milion i po stanovnika.

Ranije u ponedjeljak, guverner regije Oleg Sinjehubov rekao je da je više od 30 mjesta pogođeno ruskom topničkom i minobacačkom vatrom.

Iznio je i podatak da su s tog područja evakuirana 5.762 civila. Planiran je odlazak još oko 1.600 ljudi, uprkos “prilično kompliciranoj situaciji”, rekao je Sinjehubov.

Prema Telegram kanalu DeepState, bliskom ukrajinskoj vojsci, Rusi su uspjeli zauzeti pojas od oko 70 kvadratnih kilometara u regiji Lipci i još jedan od 34 kvadratnih kilometara prema Vovčansku.

Ukrajinske vlasti sedmicama su upozoravale da bi Moskva mogla pokušati napasti sjeveroistočne granične regije Ukrajine, suočene s kašnjenjem zapadne pomoći i manjkom vojnika.

S tim u vezi, Sjedinjene Američke Države uvjeravaju da će učiniti “sve što je u njihovoj moći” kako bi brzo opskrbile Ukrajinu oružjem, rekao je u ponedjeljak Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena.

Ovaj ruski napredak dolazi u trenutku iznenadne smjene ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, nakon dvije godine sukoba u Ukrajini bez jasnog ishoda.

Napadi na energetsku infrastrukturu

“Ovo je još jedan pokazatelj Putinove očajničke želje da nastavi svoj agresorski rat protiv Ukrajine, uprkos činjenici da on predstavlja značajan teret za rusku ekonomiju i nanosi velike ljudske gubitke ruskim vojnim snagama”, komentirao je Vedant Patel, glasnogovornik State Departmenta.

Novi ruski ministar Andrej Belousov po obrazovanju je ekonomist i – poput Šojgua kada je imenovan na tu dužnost 2012. – nema vojno iskustvo.

Unutar Rusije i na okupiranim područjima Ukrajine, Ukrajinci su pojačali napade, naročito na energetsku infrastrukturu.

Najmanje četiri osobe su poginule, a devet je povrijeđeno u ponedjeljak u bombaškim napadima za koje se okrivljuje Ukrajinu u okupiranoj regiji Luganjsk i u ruskoj regiji Kursk, objavile su ruske vlasti.

Ukrajina je također u ponedjeljak tvrdila da je pogodila naftni terminal i električnu trafostanicu u regijama Belgorod i Lipetsk, u zapadnoj Rusiji, nedaleko od ukrajinske granice.

Izvor: Agencije