Rusija stavlja u upotrebu podmorničku interkontinentalnu raketu Bulava

Uvođenje Bulave je novi element modernizacije ruskog nuklearnog arsenala.

Navodi se da ruska Sjeverna i Pacifička flota sada uključuju sedam podmornica Borej i da svaka nosi 16 projektila Bulava (Ministarstvo odbrane Rusije)

Rusija je stavila u pogon interkontinentalnu balističku raketu Bulava koja se lansira s podmornice, objavili su državni mediji u utorak, što je novi element modernizacije njenog nuklearnog arsenala.

Novinska agencija TASS navela je glavnog dizajnera Bulave Jurija Solomonova koji je kazao da je odluka o tome najavljena dekretom od 7. maja, istog dana kada je predsjednik Vladimir Putin započeo novi šestogodišnji mandat u Kremlju prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Putin upozorava Zapad od početka rata u Ukrajini da bi direktna intervencija snaga NATO-a mogla izazvati nuklearni sukob.

U martu je rekao da ne vjeruje kako se Washington “žuri” prema tome, ali i naglasio da su ruske nuklearne snage tehnički spremne.

Domet od 8.300 kilometara

U novembru je Ministarstvo odbrane kazalo da je jedna od podmornica uspješno testirala Bulavu, ispalivši je sa podvodnog položaja u Bijelom moru i pogodivši metu udaljenu hiljadama kilometara na poluotoku Kamčatki na istoku.

TASS je rekao da ruska Sjeverna i Pacifička flota sada uključuju sedam podmornica Borej i svaka nosi 16 Bulava.

Solomonov je glavni dizajner na moskovskom Institutu za toplotno inženjerstvo, a razvio je i ruske interkontinentalne balističke rakete Topol-M i Jars.

Prema vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Bulava ima domet od 8.300 kilometara.

 

Izvor: Agencije