Putin u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Kini

Očekuje se kako će čelnik Kremlja stići u Peking u četvrtak, na poziv kineskog predsjednika Xija Jinpinga, te tamo ostati do petka.

Putin i Xi tokom sastanka Inicijative Pojas i put u Pekingu 18. oktobra 2023. (Sputnik/ Sergei Guneev/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Kinu 16. i 17. maja, saopćio je u utorak Kremlj, što ke prvo inozemno putovanje čelnika najveće svjetske države u novom šestogodišnjem mandatu kako bi naglasio produbljivanje partnerstva s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, piše agencija Reuters.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo “bez ograničenja” u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najsmrtonosniji kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

“Na poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga, Vladimir Putin će od 16. do 17. maja doći u državnu posjetu Kini u sklopu svoje prve inozemne posjete nakon preuzimanja dužnosti”, saopćio je Kremlj.

Putin (71) i Xi (70) bit će na gala večeri povodom 75 godina otkako je Sovjetski Savez priznao Narodnu Republiku Kinu koju je 1949. godine proglasio Mao Zedong.

Rekordna trgovina

Sjedinjene Američke Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju svojom najvećom prijetnjom, dok američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definirano egzistencijalnim nadmetanjem između demokratija i autokratija.

Putin i Xi dijele širok pogled na svijet u kojem se Zapad vidi kao dekadentan i u propadanju baš kao što Kina izaziva američku nadmoć u svemu, od kvantne informatike i sintetičke biologije do špijunaže i vojne moći.

Tokom posjete, Putin će se sastati s kineskim premijerom Lijem Qiangom kako bi razgovarali o trgovinskoj i ekonomskom saradnji. Putin će posjetiti i Harbin, grad s jakim vezama s Rusijom.

Ruski lider se jako okrenuo Kini nakon što su SAD i njegovi saveznici pokušali izolirati Rusiju kao kaznu za rat u Ukrajini.

Kinesko-ruska trgovina dosegla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023., što je 26,3% više u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci kineske carine.

Izvor: Agencije