Premijer Katara: Pregovori o prekidu vatre u Gazi su u fazi stagnacije

Šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani upozorio je da postoje rizici od širenja sukoba u regiji.

Katarski premijer i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani tokom govora na Katarskom ekonomskom forumu (Al Jazeera)

Katarski premijer i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani rekao je da su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze u zastoju i da je izraelska vojna operacija u Rafahu vratila stvari unatrag.

On je, u svom govoru na Ekonomskom forumu u Dohi u utorak ujutro, rekao da će Katar nastaviti posredovati između Izraela i Islamskog pokreta otpora Hamas, ali izraelskoj strani nedostaje jasnoća u pogledu postizanja primirja i situacije u Gazi nakon bilo kojeg sporazuma.

Šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani upozorio je da postoje rizici od širenja sukoba u regiji. Rekao je da je izraelska vojna operacija u gradu Rafah odgodila pregovore o primirju s Hamasom te je istakao da se posrednički napori nastavljaju uprkos zastoju.

Katarski premijer izrazio je uvjerenje da je najbolji način na koji se može zaključiti sporazum kojim bi se okončao rat u Gazi prekid vatre, zaustavljanje ubistava i zločina u Pojasu i pregovaranje o oslobađanju izraelskih zarobljenika u Gazi.

„Vjerujem da, ako se ovo postigne, onda možemo postići sporazum u roku od nekoliko dana, ali, kao što sam ranije spomenuo, nema jasnoće sa izraelske strane i mislim da joj ovo nije opcija“, rekao je premijer.

Također je rekao: „Nažalost, kad god govorimo o sporazumu i mogućem prekidu vatre, mnogi izraelski političari nas vuku unazad govoreći o ostajanju vojske u Gazi i nastavku rata, pa nakon toga ne bude jasno kakva će biti situacija sa Gazom.“

Objasnio je da je preuranjeno govoriti o obnovi Pojasa Gaze, ističući da je za obnovu potrebno 40 do 50 milijardi dolara.

Al-Ansari: Naše posredovanje se nastavlja

U tom kontekstu, glasnogovornik Katarskog ministarstva vanjskih poslova Majid al-Ansari rekao je da Katar neće prihvatiti da se zloupotrebljava njegova pozicija u posredovanju te da će nastaviti posredovati u zaustavljanju rata u Pojasu Gaze.

Al-Ansari je na konferenciji za novinare tokom Ekonomskog foruma u Dohi u utorak rekao: „Naše posredovanje se nastavlja i mi vršimo procjenu. Nećemo prihvatiti da nas bilo koja strana iskorištava.“

On je objasnio da izraelska strana nema plan kako da okonča rat i dodao: „Naglasili smo da ćemo nastaviti svoju ulogu u pregovorima sve dok postoji mogućnost da se postigne sporazum.“

Potvrdio je da su pregovori sada u fazi stagnacije i da posrednici pokušavaju da premoste jaz između zaraćenih strana. „Zajedno sa našom braćom u regiji i Washingtonom nastavljamo posredovanjem pokrenuti ustajale vode“, rekao je.

Al-Ansari je ponovio osudu trenutnih napada na humanitarnu pomoć u Pojasu Gaze i zatražio da se dozvoli ulazak pomoći stanovnicima Pojasa bez ikakvih ograničenja.

Izvor: Al Jazeera