Međunarodni sud pravde: Saslušanja o dodatnim mjerama zbog izraelskih napada

Vrhovni sud UN-a sa sjedištem u Hagu saopštio je da će južnoafrička delegacija biti saslušana u četvrtak, 16. maja, a izraelska strana u petak, 17. maja.

Južnoafrička Republika je 10. maja podnijela hitni zahtjev ICJ-u za dodatne mjere dok traju izraelski napadi na Gazu, posebno na grad Rafah (Hatem Khaled / Reuters)

Međunarodni sud pravde (ICJ) održat će javne rasprave 16. i 17. maja nakon zahtjeva Južnoafričke Republike za dodatnim mjerama zbog izraelskih napada na Gazu i Rafah.

Vrhovni sud UN-a sa sjedištem u Hagu saopštio je da će južnoafrička delegacija biti saslušana u četvrtak, a izraelska strana u petak, prenosi Anadolija.

Južnoafrička Republika je 10. maja podnijela “hitni zahtjev” ICJ-u za dodatne mjere dok traju izraelski napadi na Gazu, posebno na grad Rafah, gdje se sklonilo više od 1,4 miliona Palestinaca.

Naveli su da privremene mjere koje je prethodno naveo Sud nisu u stanju u potpunosti riješiti promijenjene okolnosti i nove činjenice na kojima je njihov zahtjev zasnovan.

Pogoršana situacija

“Situacija do koje je došlo izraelskim napadom na Rafah i ekstremni rizik koji predstavlja za humanitarne zalihe i osnovne usluge u Gazi, za opstanak palestinskog medicinskog sistema i za sam opstanak Palestinaca u Gazi, nije samo eskalacija situacije, već dovodi do novih činjenica koje nanose nepopravljivu štetu pravima palestinskog naroda u Gazi”, navedeno je u zahtjevu Južnoafričke Republike.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih nacija u privremenoj presudi u januaru presudio je da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naredio je privremene mjere Izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Međutim, Izrael nije ispoštovao nijednu od tih odluka.

Izvor: Agencije