HRW: Kontinuirani napadi izraelskih snaga na humanitarne radnike

Izraelske vlasti prije napada nisu izdale upozorenje nijednoj humanitarnoj organizaciji, navodi Human Rights Watch (HRW) u novom izvještaju.

U izraelskom napadu na konvoj američke humanitarne organizacije Svjetska centralna kuhinja (WCK) u Gazi ubijeno je sedam osoba (Ahmed Zakot / Reuters)

Izraelske snage su najmanje osam puta izvele napade na humanitarne radnike i njihove konvoje od početka rata u Gazi, uprkos tome što su dobile koordinate kako bi osigurale njihovu zaštitu, naveo je Human Rights Watch (HRW) u novom izvještaju.

Najmanje 31 radnik i njihovi pratioci su ubijeni, objavila je međunarodna organizacija za ljudska prava.

“Izraelske vlasti prije napada nisu izdale upozorenja nijednoj humanitarnoj organizaciji”, navedeno je u izvještaju.

“Ovi incidenti pokazuju nedostatke takozvanog sistema dekonflikcije koji treba zaštititi humanitarne radnike i omogućiti im da sigurno dostave humanitarnu pomoć koja spašava živote u Gazi”, dodaje HRW u izvještaju.

Najmanje 254 humanitarna radnika ubijena su u Gazi od 7. oktobra, prema podacima Ujedinjenih nacija. Od toga je 188 pripadnika Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), navedeno je u izvještaju.

U ponedjeljak je pogođeno vozilo UN-a koje je bilo na putu za bolnicu u Gazi, pri čemu je najmanje jedan član osoblja UN-a poginuo, a najmanje jedan je ranjen.

U izvještaju HRW-a je navedeno da humanitarni radnici nisu mogli napustiti Gazu otkako su izraelske snage preuzele kontrolu i zatvorile prijelaz Rafah 7. maja.

Tokom nedavne posjete Kairu i sjevernom Sinaju, koji se nalazi u blizini granice između Egipta i Gaze, HRW se sastao s osobljem iz 11 humanitarnih organizacija i UN-ovih agencija za pomoć, koje djeluju u Gazi.

Rekli su da su zbog izraelskih napada na humanitarne radnike morali poduzeti različite mjere, uključujući obustavu aktivnosti na određeno vrijeme, smanjenje osoblja ili ograničavanje humanitarnih aktivnosti.

Ponovni napadi

Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker, koja izvještava iz Ammana u Jordanu, rekla je da su Sjedinjene Američke Države počele vršiti pritisak na Izrael da prestane s napadima na humanitarne službe nakon što je napad na konvoj američke humanitarne organizacije Svjetska centralna kuhinja (WCK), u kojem je ubijeno sedam osoba, izazvao bijes širom svijeta.

Smrtonosni napad na vozilo UN-a pokazuje da promjene nisu uslijedile, smatra Dekker, koja je dodala da Izrael, također, nije uradio dovoljno da spriječi izraelske demonstrante da blokiraju i unište kamione pomoći za Gazu.

Posljednja meta bio je jordanski konvoj koji je morao proći kroz okupiranu Zapadnu obalu kako bi stigao do prijelaza Karem Abu Salem (Kerem Shalom) na jugu Pojasa Gaze. Desničarski izraelski demonstranti blokirali su ga i zapalili nakon što su ga opljačkali, izvijestila je Dekker.

HRW je dokumentovao i ostale napade, među kojima su napad na konvoj Liječnika bez granica (MSF) 18. novembra, napad na objekt UNRWA-e 9. decembra te napadi na Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) i Medicinsku pomoć za Palestince (MAP) 18. januara.

“Izraelski saveznici moraju uvidjeti da su se napadi na humanitarne radnike događaju iznova i iznova i da moraju prestati”, rekao je Belkis Wille, pomoćnik direktora HRW-a.

Izvještaj HRW-a je, također, pokazao da izraelske vlasti koriste izgladnjivanje kao metodu ratovanja u Gazi.

“Izraelske vlasti namjerno blokiraju dostavu vode, hrane i goriva, namjerno ometaju humanitarnu pomoć, uništavaju poljoprivredna područja i lišavaju civilno stanovništvo neophodnih objekata”, saopćila je, između ostalog, organizacija.

Izvor: Al Jazeera