FP: Je li cilj Netanyahuovog zatvaranja Al Jazeere sigurnosne ili političke prirode

Zatvaranje došlo u okviru drugih koraka koje je poduzela Netanyahuova vlada, uključujući izmjene i dopune zakona o borbi protiv terorizma, navodi Foreign Policy.

Stručnjaci su potvrdili za Foreign Policy da zatvaranje Al Jazeere nije motivirano sigurnosnim razlozima (Reuters)

Američki časopis Foreign Policy otkriva da aktivisti za ljudska prava i medijski posmatrači u Izraelu upozoravaju da bi zatvaranje Al Jazeere, za koje je odgovorna Vlada Benjamina Netanyahua, moglo biti dio veće kampanje za suzbijanje slobode medija.

Časopis je naveo da je zatvaranje došlo u okviru drugih koraka koje je poduzela Netanyahuova vlada, uključujući izmjene i dopune zakona o borbi protiv terorizma kako bi se proširio opseg izjava koje bi se mogle smatrati poticanjem na terorizam i za koje bi se mogla zahtijevati kazna.

Foreign Policy je prenio izjavu organizacije za ljudska prava Adalah sa sjedištem u Haifi da su vlasti, od 7. oktobra prošle godine, podigle optužnice protiv više od 150 palestinskih državljana Izraela pod optužbom za huškanje, uz napomenu da su većina njih studenti.

Služi ciljevima izraelskog premijera

Jedna od uhapšenih je i Nadera Shalhoub-Kevorkian, profesorica na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu, koja je uhapšena u svojoj kući nakon emitiranja emisije podcasta u kojoj je opisala izraelski rat u Gazi kao genocid i pozvala na eliminaciju cionizma.

Nakon što je provela noć u zatvoru pod, kako su njeni advokati rekli, mučnim uslovima, sudije su na dva ročišta utvrdile da nema osnova za hapšenje i pustili je. Policija je saopćila da slučaj ostaje otvoren.

Prema vodećem tijelu za nadzor medija u Izraelu ”Sedmo oko” (Ha-Ayin ha-Shevi'it) motivi za zatvaranje Al Jazeere nisu sigurnosne prirode, a čini se da je stvarna svrha zabrane da služi političkim interesima Netanyahua i njegovih desničarskih saveznika.

Američki časopis je citirao Orena Persicoa, zaposlenika ”Sedmog oka”, koji je rekao da Vlada ne koristi novi zakon samo za djelovanje protiv stranih mreža, već i protiv izraelskih novinara i medija.

Zatvaranje ‘neopravdano’

Perisco je dodao da će ovaj korak “pokrenuti lavinu”, ističući da su tokom izrade zakona pojedini zastupnici ispred stranke Likud tražili da se nacrt zakona proširi kako bi uključio izraelske medije za koje se smatra da su štetni po državnu sigurnost.

Penzionisani generalmajor Yaakov Amidror, koji je bio na čelu Izraelskog vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio je da sa sigurnosnog stanovišta ”nije bilo potrebe da se Al Jazeera zatvori”.

Isti stav je ponovio i Matti Steinberg, bivši savjetnik izraelske sigurnosne službe Shin Bet, koji je izjavio da je zatvaranje Al Jazeere ”neopravdano”. ”Prema mom mišljenju, cilj je da se od naroda u Izraelu sakrije ono što se dešava u Gazi”, dodao je.

Smatra da Al Jazeera “ima svoje gledište, ali kada je riječ o tačnosti, oni su precizniji od izraelskih medija”.

Izvor: Agencije