Blinken u Kijevu: Pomoć SAD stiže u izazovna vremena za Ukrajinu

Ovo je prva posjeta Ukrajini nekog visokog američkog zvaničnika otkako je Kongres prošlog mjeseca odobrio dugo odgađani paket vojne pomoći u iznosu od 61 milijarde dolara.

Zelenski dočekao Blinkena u Kijevu 14. maja (BRENDAN SMIALOWSKI/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je tokom posjete Kijevu rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je veliki dio paketa američke pomoći stigao u Ukrajinu te da će ono što još stiže „donijeti veliku razliku”, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Blinkenova posjeta ratom pogođenoj državi prva je otkad je Kongres Sjedinjenih Američkih Država napokon usvojio dugo očekivanu mjeru od 61 milijardi dolara pomoći Kijevu. Ukrajinska vojska se bori protiv nove ruske ofanzive započete na sjeveroistoku države dok se nosi s manjkom vojnika, piše Reuters.

„Znamo da je ovo izazovan period. Ali znamo i da je u bliskoj budućnosti pomoć na putu, dio nje je već stigao, a bit će je još”, rekao je Blinken.  „I to će donijeti veliku razliku na borbenom polju protiv ruske agresije koja je u toku.”

Ukrajina je vratila veliki dio teritorije koji je Rusija osvojila 2022. godine, no njena kontraofanziva prošle godine nije uspjela, a Rusija proteklih mjeseci preuzima inicijativu na ratištu.

Vojnu pomoć Washingtona Kijevu, vrijednu 61 milijardu dolara, mjesecima su zadržavali republikanci u Kongresu, napokon je deblokiravši u aprilu.

Pomoć u zračnoj odbrani

Zelenski je Blinkenu rekao kako je najteža situacija u pogledu zaliha za protuzračnu odbranu, u vrijeme dok Rusija gađa energetsku mrežu Ukrajine.

„Doista su nam potrebna dva sistema Patriot za Harkiv, za harkivsku regiju, jer je puno ljudi pod napadima. Civili, ratnici, svi su pod ruskim raketama”, kazao je.

Blinken je u Kijev nenajavljeno stigao rano u utorak, nekoliko dana nakon što je Rusija započela napad na harkivsku regiju, otvorivši time novi front u ratu. Rusija mjesecima sporo napreduje na svim linijama dok se Ukrajina nosi s manjkom vojnika i municije.

Američki zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, Reutersu je rekao kako artiljerija, rakete ATACMS i protuzračni presretači koje je Biden odobrio 24. aprila već stižu do ukrajinskih snaga.

Blinken dolazi vozom na stanicu Kijev-Pasažirski 14. maja (Brendan Smialowski / POOL / AFP)

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u ponedjeljak je rekao da će Washington pokušati ubrzati „tempo isporuke” naoružanja kako bi pomogao Ukrajini nadoknaditi gubitke.

„Odgađanja su dovela Ukrajinu u provaliju, a mi ju sad pokušavamo izvući što je brže moguće”, rekao je Sullivan, dodajući kako će ove sedmice biti objavljen novi paket oružane pomoći.

Novi front kod Harkiva

Već mjesecima ruske snage polako napreduju, uglavnom u regiji Donjeck na jugu, zahvaljujući značajnoj prednosti u ljudstvu i municiji, prenosi Reuters. Rusija sada kontrolira oko 18 posto Ukrajine i sve više napreduje nakon neuspjele prošlogodišnje kontraofanzive Kijeva.

Moskovske vojne snage ušle su u petak u Ukrajinu u blizini njenog drugog najvećeg grada Harkiva, otvarajući novi, sjeveroistočni front u ratu koji se već gotovo dvije godine uglavnom vodi na istoku i jugu. Napredovanje bi moglo odvući dio oslabljenih ukrajinskih snaga s istoka, gdje je Rusija napredovala.

“Oni (Rusi) očito bacaju sve što imaju na istok”, rekao je američki zvaničnik.

Izvor: Agencije