Bivšem ministru 24 godine zatvora zbog ubistva i mučenja supruge

Kazahstanski Vrhoni sud izrekao je višedecenijsku zatvorsku kaznu Kuandiku Bišimbajevu koji je pretukao suprugu i pustio je da podlegne od zadobijenih povreda.

Bivši ministar privrede Kazahstana Bišimbajev na sudskom ročištu u Astani [Turar Kazangapov/ Reuters]

Najviši sud Kazahstana osudio je bivšeg ministra privrede na 24 godine zatvora zbog mučenja i ubistva supruge, nakon veoma praćenog suđenja koje su mnogi vidjeli kao test obećanja predsjednika da će ojačati zaštitu prava žena.

Kuandik Bišimbajev (44) proglašen je krivim i osuđen na Vrhovnom sudu u ponedjeljak. Njegovo suđenje, koje se u proteklih sedam sedmica prenosilo uživo, viđeno je kao pokušaj vlasti da pošalju poruku da članovi elite više nisu iznad zakona.

Snimak nadzorne kamere, prikazan tokom suđenja, pokazao je kako Bišimbajev više puta šakama i nogama udara svoju suprugu, 31-godišnju Saltanat Nukenovu, i vuče je za kosu, gotovo golu, u VIP prostoriju restorana u vlasništvu njegove porodice u najvećem gradu države Almatiju.

‘Saltanatin zakon’

Dok je Nukenova ležala na samrti, u apartmanu u kojem nema sigurnosnih kamera, prekrivena vlastitom krvlju, Bišimbajev je nazvao gataru koja ga je uvjerila da će njegova supruga biti dobro. Kada je hitna pomoć konačno stigla 12 sati kasnije, Nukenovu je odmah proglasila mrtvom.

Na Bišimbajevom mobitelu pronađeni su i videosnimci na kojima vrijeđa i ponižava vidno izubijanu i krvavu Nukenovu u satima prije nego što je izgubila svijest u jutro 9. novembra prošle godine.

Fotografija iz juna 2017. koju je dao Aitbek Amangeldy prikazuje selfi koji je snimila njegova sestra Saltanat Nukenova u Astani [Ustupio Aitbek Amangeldi/ AP]

Predsjednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev rekao je kako želi izgraditi pravednije društvo, uključujući poboljšana prava žena.

Slučaj je pomogao prikupiti podršku javnosti za zakon koji kriminalizira nasilje u porodici, a koji je Parlament usvojio prošlog mjeseca.

Nekoliko dana nakon smrti Nukenove, njeni su rođaci pokrenuli online peticiju, pozivajući vlasti da donesu “Saltanatin zakon” kako bi se pojačala zaštita onih koji su izloženi riziku od nasilja u porodici. Kad je suđenje počelo, više od 5.000 Kazahstanaca pisalo je zastupnicima, tražeći strožije zakone o zlostavljanju, javljaju lokalni mediji.

Stotine preminulih od nasilja

Podaci Vlade Kazahstana pokazuju kako je jedna od šest žena iz ove centralnoazijske države doživjela nasilje od muškog partnera.

Podaci UN-a pokazuju ubistva približno 400 kazahstanskih žena svake godine usljed zlostavljanja u porodici, a ove bi brojke mogle biti veće jer mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni.

Tokom suđenja, Bišimbajev je priznao da je tukao svoju suprugu, ali je rekao da je neke od njenih povreda ona sama sebi nanijela. Negirao je da ju je mučio ili planirao ubiti.

Bio je ministar ekonomije ove naftom bogate države od maja do decembra 2016. godine. Dvije godine kasnije je osuđen za podmićivanje i kažnjen sa deset godina zatvora, ali je izašao na slobodu nakon manje od tri godine, zahvaljujući amnestiji i uvjetnom otpustu.

Izvor: Al Jazeera i agencije