Yedioth Ahronoth: Hamas vraća područja u Gazi, a naša vojska ne odustaje od Rafaha

Dok su oči svijeta i Izraela uprte prema Rafahu, gdje je izraelska vojska počela ograničenu kopnenu operaciju, počinje se oblikovati nova realnost u drugom dijelu Gaze.

Okupatorska vojska priznala je da je više njenih vojnika ubijeno u Gazi (Reuters)

Izraelski vojni analitičar Yoav Zeitoun kaže da je Hamas počeo vraćati kontrolu nad područjima koja su ostavljena bez nadzora u Gazi, te da vode gerilski rat u suprotstavljanju izraelskoj vojsci.

Izraelski vojni analitičar dodaje, u analizi koju je objavio list Yedioth Ahronoth, da vraćanje Hamasa na ta područja dolazi u trenutku kada se izraelska vojska probija do grada Rafaha na krajnjem jugu Pojasa, u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države uskraćuju oružje Izraelu.

Dok su oči svijeta i Izraela uprte prema Rafahu, gdje je izraelska vojska počela ograničenu kopnenu operaciju sa specifičnim ciljevima na istoku, počinje se oblikovati nova realnost u drugom dijelu Gaze koja govori o vojnom oporavku Hamasa i utvrđivanju izraelske vojske izvan granica Pojasa.

Vojne ispostave

Prema novinama, izraelska vojska je nedavno dovršila izgradnju četiri velike ispostave duž koridora Netzarim za relativno udoban i stalni boravak stotina vojnika, koji sada pripadaju dvjema rezervnim brigadama. Jedna od njih je odgovorna ₋ iako u malim razmjerima ₋ za novu luku koju američka vojska gradi u Gazi.

Analiza otkriva i to da su izraelski vojnici raspoređeni u privremenim ispostavama na neodređenom pojasu zemlje, širokom približno tri kilometra. U sredini tog područja nalazi se nova brza cesta koju je asfaltirala vojska, a počinje na prijelazu 96 u blizini granice, pored kibuca Be'eri.

Ta cesta završava kod isturenog položaja i obližnjeg obalnog kontrolnog punkta, gdje će Amerikanci uskoro završiti izgradnju male luke za primanje humanitarne pomoći s mora, kako su to naveli, čime bi se smanjilo prebacivanje pomoći kamionima između dva odvojena dijela Pojasa Gaze.

Zaytoun je izjavio da je izraelska vojska primijetila gomilanje stotina pripadnika Hamasa koji su dolazili iz različitih područja Pojasa Gaze kao pojačanje brigadama pokreta u gradovima u centralnom dijelu, s kojima se izraelska vojska još nije obračunala.

Žestok otpor

Izraelski analitičar kaže da je riječ o brigadama Nuseirat i Bureij, gdje je Hamas posljednjih sedmica postavljao zasjede i minirao područja u pripremi za mogući dolazak izraelskih snaga.

Istaknuo je kako se vojska priprema za još jedan “zastrašujući” scenarij: da hiljade civila iz Gaze pohrle prema koridoru Netzarim kako bi se vratili svojim domovima na sjeveru Pojasa Gaze.

Prema analizi novina, izraelski oficiri su izradili planove za nepredviđene situacije u slučaju da dođe do ovog scenarija. List navodi da bi za Hamas takav scenarij bio još jedna pobjeda u ratu – stotine vojnika sukobljavaju se s hiljadama civila iz Gaze usred bijela dana. Zaitoun smatra da takva situacija predstavlja ”noćnu moru i širi negativnu propagandu u javnost”.

Yedioth Ahronoth je citirao službene vojne izvještaje, zasnovane na svjedočenjima vojnika koji su provodili misiju utvrđivanja na koridoru Netzarim, da pokret Hamas svakodnevno napada minobacačkim granatama izraelske snage koje sprečavaju oko milion Palestinaca da se vrate u sjeverni Pojas Gaze.

Izvor: Agencije