The New York Times: Zašto američki studenti biraju Al Jazeeru

Zbog interesa studenata koji demonstriraju za alternativne medije, prema američkom listu, Al Jazeera English je postala preferirani izbor studenata na društvenim mrežama.

Demonstracije studenata Univerziteta New York koji traže prekid rata u Gazi i akademski bojkot Izraela (AFP)

U svjetlu studentskog pokreta na američkim univerzitetima za zaustavljanje izraelskog rata protiv Gaze, nove generacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nerado prate glavne zapadne medije i iskazuju skepticizam u pogledu njihovog vjerodostojnog izvještavanja o onome što se događa.

Američki list The New York Times (NYT) pratio je ovaj trend među studentima demonstrantima koji su nedavno održali proteste na desecima američkih univerziteta, kako bi skrenuo pažnju na ono što zamjere zapadnim medijima, a ujedno i na njihov interes za medijsku mrežu Al Jazeera, koja im je postala glavni izvor informacija o ratu u Gazi.

”Al Jazeera je stranica na koju odlazim da dobijem informacije o događajima za koje mislim da će biti pouzdane”, kaže Nick Wilson, student na Univerzitetu Cornell.

NYT objašnjava da su studenti koji demonstriraju izrazili nezadovoljstvo izvještavanjem vodećih američkih medija o ratu, među kojima su i NYT, CNN, Atlantic i drugi.

Kritike upućene američkim mrežama

Iako te mreže opsežno izvještavaju o ratu, studenti smatraju da se Izraelu ne pripisuje odgovornost ₋ u dovoljnoj mjeri ₋ za ubijanje Palestinaca i da se ne provjerava tačnost onoga što govore izraelski dužnosnici. Također, njihovo izvještavanje o studentskim protestima previše se fokusiralo na antisemitizam na univerzitetima umjesto na islamofobiju.

”Postoji prilična količina dezinformacija koje nam dostavljaju mainstream mediji i jasna je pristranost kada se govori o palestinskom pitanju”, kaže Cameron Jones, student na Univerzitetu Columbia u New Yorku, gdje su protesti počeli.

Zbog interesa studenata koji demonstriraju za alternativne medije, prema američkom listu, Al Jazeera English je postala preferirani izbor studenata na društvenim mrežama. Trenutno ima 1,9 miliona pratilaca na TikToku, u odnosu na gotovo 750.000 na početku rata, te 4,6 miliona na Instagramu.

Ben Toff, vanredni profesor žurnalistike na Univerzitetu Minnesota, rekao je da “Al Jazeera zadovoljava potrebu mladih Amerikanaca da dobiju drugačiju perspektivu u sagledavanju onoga što se događa umjesto onoga što plasiraju američki mediji”.

Al Jazeera ima posebnu reputaciju

NYT primjećuje da je nedavno izraelsko zatvaranje Ureda Al Jazeere ojačalo reputaciju mreže među američkim studentima koji protestuju.

Vlada Benjamina Netanyahua zatvorila je Ured Al Jazeere 5. maja, a ta odluka je naišla na široku osudu međunarodnih novinarskih sindikata i organizacija za ljudska prava koje to vide kao napad na slobodu medija i pokušaj ušutkivanja Al Jazeere zbog njenog izvještavanja o ratu.

Matthew Vickers, student Occidental Collegea u Los Angelesu, rekao je da to “pokazuje u kojoj mjeri se Izrael boji Al Jazeerinog izvještavanja i istraga”.

Izvor: Agencije