‘Susjedi, a ne neprijatelji’: Mitsotakis u posjeti Erdoganu

Dvojica čelnika su poručila da od sastanka očekuju pregovore o nastavku poboljšanja odnosa između svojih država, susjeda i članica NATO-a.

Mitsotakis i Erdogan nakon potpisivanja zajedničke deklaracije za nastavak dobrosusjedskih odnosa u vili Maximos u Atini, Grčka, 7. decembra 2023. (Ured grčkog premijera/ REUTERS)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak će u Ankari ugostiti grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, a dvojica čelnika su poručila da od sastanka očekuju pregovore o nastavku poboljšanja odnosa između svojih država, susjeda i članica NATO-a, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Nakon više decenija napetosti između Atine i Ankare, obilježenih kratkim pozitivnim periodima, ova posjeta, koja će uslijediti nakon Erdoganove posjete Grčkoj u decembru, dio je faze “rješavanja problema”, rekao je turski lider za grčki list Kathimerini.

Težak put

“Na nama je da smirimo odnose između dviju država(…) kako bi garantirali da mir i spokoj zauvijek vladaju s obje strane Egejskog mora”, dodao je, kazavši i da bi želio “podići nivo bilateralnih odnosa na dosad neviđeni nivo”.

“Mi nismo neprijatelji, mi smo susjedi”, kazao je Mitsotakis u intervjuu objavljenom u nedjelju u turskome listu Milliyet, dodavši kako želi “krenuti naprijed konstruktivnim putem”.

“To nije lagan put”, priznao je, istakavši kako smatra da je potrebno napraviti napor da bi se zajedno suočili sa “zajedničkim izazovima”, poput migracijskih tokova u Egejskom moru.

U decembru su dvojica čelnika, rivala na istočnom Sredozemlju, a istovremeno i različitih stavova o pitanju Kipra, potpisali deklaraciju o “dobrosusjedskim odnosima”.

Crkve pretvorene u džamije

No, uprkos toj fazi zatišja, koja je uslijedila nakon katastrofalnog potresa u kojem je početkom 2023. na jugoistoku Turske smrtno stradalo više od 50.000 ljudi, nedavno ponovno otvaranje za muslimanske vjernike Hore, nekadašnje pravoslavne crkve i jedne od najslavnijih bizantskih građevina u Istanbulu, zasmetalo je grčkim vlastima.

Druga je to takva velika prenamjena crkve tokom vlasti predsjednika Erdogana koji je i svjetski poznatu istanbulsku Aja Sofiju pretvorio iz muzeja u džamiju 2020. godine.

Mitsotakis je prošle sedmice zbog toga izrazio “snažno nezadovoljstvo”, jer smatra da u gradu “ne manjka džamija” i da to “nije način na koji se postupa s kulturnom baštinom”.

Grčki je premijer u subotu rekao da će od predsjednika Erdogana zatražiti “poništenje odluke” o ponovnom pretvaranju pravoslavne crkve Hore ili Crkve Krista Spasitelja u polju u džamiju.

Uprkos međusobnim nesuglasicama dvije države namjeravaju i dalje poticati trgovinsku razmjenu da bi je povećali sa sadašnjih gotovo šest milijardi dolara na deset milijardi.

Izvor: Agencije