Španski socijalisti pozdravljaju ‘novu eru’ u Kataloniji nakon pobjede na izborima

Ovo je potvrda pokušaja premijera Sancheza da normalizira odnose, a pobjeda prekida desetljetnu političku većinu separatista.

Kandidat socijalista Salvador Illa stiže na glasanje tokom regionalnih izbora u Kataloniji u La Roca del Valles [Josep Lago/AFP]

Vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) pobijedila je na regionalnim parlamentarnim izborima u Kataloniji, porazivši većinu koju su više od desetljeća uživale stranke koje se zalažu za nezavisnost.

Nakon što je prebrojavanje glasova završilo kasno u nedjelju, objavljeno je da su socijalisti osvojili 42 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu. Pobjeda predstavlja opravdanje pokušaja premijera Pedra Sancheza da normalizira odnose s nemirnom regijom.

Sanchezova kontroverzna politika uključivala je davanje pomilovanja za osuđene zbog neuspjelog pokušaja otcjepljenja 2017, koji je vodio Carles Puigdemont, trenutno u egzilu u Francuskoj.

Puigdemontova stranka desnog centra, tvrdokorna separatistička stranka Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya), bila je druga s 35 mjesta. Druga separatistička stranka Republikanska ljevica Katalonije (Esquerra Republicana de Catalunya-ERC), imat će 20 mjesta, 13 manje nego u prošlom sazivu parlamenta.

‘Politička ravnoteža’

Zajedno, četiri konkurentske separatističke stranke osvojile su samo 61 mjesto, ostavljajući pokret za nezavisnost bez ikakvih izgleda da zadrži svoju apsolutnu većinu. Odziv na izbore bio je izrazito nizak i iznosio je 58 posto.

Najveća španska opoziciona stranka, konzervativna Narodna stranka, povećala je svoju zastupljenost s tri koliko je osvojila na zadnjim izborima 2021. na 15 mjesta.

Međutim, budući da su socijalisti povećali svoj broj mjesta za devet, smatra se da bi lokalni vođa stranke Salvador Illa trebao moći sastaviti lijevi savez s manjim strankama kako bi formirali novu regionalnu vladu, iako s tankom većinom.

Socijalisti bi se mogli udružiti s radikalnom ljevicom Comuns Sumar, ili Commons Unite, koja je osvojila šest mjesta i umjerenom strankom za nezavisnost ERC, koja je osvojila 20.

Novinarka Al Jazeere Sonia Gallego, izvještavajući iz Barcelone, rekla je da bi uprkos pobjedi formiranje koalicije bilo “dobro balansiranje” za socijaliste.

Govoreći na kraju prebrojavanja glasova, Illa je pozdravio “novu eru za sve Katalonce, šta god oni mislili”.

Međutim, Puigdemont je u ponedjeljak istakao da će nastojati formirati manjinsku vladu koja se zalaže za nezavisnost.

“Možemo okupiti koherentnu većinu”, rekao je na konferenciji za novinare na jugu Francuske, prenosi novinska agencija AFP. “Ne apsolutnu, već koherentnu, veću od one koju kandidat Socijalističke partije može okupiti.”

Dodao je da bi se mogao kandidirati za čelnika u novom katalonskom regionalnom parlamentu.

“Mislim da postoje opcije za imenovanje, pa samim tim i da se javim kao kandidat”, rekao je.

Amnestija

Više od 5,7 miliona birača imalo je pravo birati zastupnike za regionalni parlament sa sjedištem u Barceloni.

Separatisti drže regionalnu vladu više od desetljeća. Međutim, ankete i nacionalni izbori prošlog jula pokazuju da je podrška otcjepljenju opala od Puigdemontovog “nezakonitog” referenduma o odcjepljenju 2017.

Ali to ga nije spriječilo da se kandidira na ovim izborima, a kampanju vodi iz južne Francuske. Izjavio je da će se vratiti u Španiju kada se novoizabrani zastupnici okupe kako bi nakon izbora izabrali regionalnog predsjednika.

Puigdemont se nada da će biti oslobođen svih pravnih problema nakon što je španski parlament odobrio spornu amnestiju za njega i stotine drugih separatista.

Amnestija je dio Sanchezova intenzivnog nastojanja da smanji napetosti u Kataloniji. Otkako je postao premijer 2018. nakon neuspjelog pokušaja otcjepljenja, nastojao je “zaliječiti rane” uzrokovane političkom krizom bez presedana.

Socijalisti pod vodstvom Ille također su osvojili najviše glasova na regionalnim izborima 2021, ali nisu uspjeli spriječiti separatistu Perea Aragonesa iz ERC-a da formira vladu.

Izvor: Al Jazeera