Slab rezultat stranaka za nezavisnost na izborima u Kataloniji

Rezultati nedjeljnih izbora u Kataloniji pokazuju da bi ta pokrajina prvi put nakon 14 godina mogla dobiti vladu koja ne zagovara otcjepljenje od Španije.

'Katalonci su odlučili otvoriti novu etapu', rekao je socijalistički kandidat Salvador Illa nakon što je dobio najviše glasova na izborima (Nacho Doce/Reuters)

Katalonija bi prvi put nakon 14 godina mogla dobiti vladu koja ne zagovara otcjepljenje od Španije, pokazuju rezultati izbora održanih u nedjelju u toj autonomnoj pokrajini, piše Hina.

Četiri stranke koje zagovaraju nezavisnost dobile su ukupno 61 zastupnika u parlamentu sa 135 mjesta. Za formiranje vlade potrebno je 68 zastupnika.

Socijalistička stranka (PSOE) španskog premijera Pedra Sancheza osvojila je najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje regionalne vlade. Socijalisti su dobili 42 zastupnika pa će u nadolazećim sedmicama pokušati dogovoriti lijevu koalicijsku vladu. To su pokušali i na izborima prije tri godine pa nisu uspjeli.

‘Nova etapa’

Socijalisti su nedavno na nacionalnom nivou usvojili zakon o amnestiji, kojim se obustavljaju sudski postupci protiv Katalonaca koji su 2017. organizovali zabranjeni referendum o nezavisnosti.

“Katalonci su odlučili otvoriti novu etapu”, rekao je socijalistički kandidat Salvador Illa nakon što je dobio najviše glasova na izborima. Rekao je da je, zahvaljujući Sanchezovoj politici prema Kataloniji, došlo do želje njenih stanovnika za ostankom unutar Španije.

Poručio je da će pokušati sastaviti vladu koja će raditi u ime “svih Katalonki i Katalonaca bez obzira kako razmišljali”.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji je proveo zabranjeni referendum, najavio je povratak iz egzila u Belgiji. U nedjelju je sa svojom strankom desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCAT) zauzeo drugo mjesto, dobivši 35 zastupnika. Time se profilirao kao glavna snaga za nezavisnost regije sa 7,5 miliona stanovnika.

“Iako smo mi narasli na ovim izborima, to nije dovoljno jer su ostale stranke za nezavisnost pale”, izjavio je Puigdemont. “To je posljedica mimoilaženja i nejasne strategije (o postizanju nezavisnosti)”, napomenuo je.

Veoma loš rezultat vladajućih

Katalonijom trenutno upravlja Katalonska republikanska ljevica (ERC), također stranka koja zagovara nezavisnost, ali je doživjela veoma slab rezultat i pala na treće mjesto, dobivši 20 mjesta u parlamentu. To je 13 manje nego dosad.

Upravo je njen predsjednik i aktuelni katalonski premijer Pere Aragones sazvao ove vanredne izbore nakon što u regionalnom parlamentu nije prošao njegov budžet za ovu godinu.

“Doživjeli smo veoma loš rezultat”, priznao je Aragones koji je bio sklon pregovorima sa Sanchezom, koji nisu doveli do novog i priznatog referenduma. “Birači su odlučili da je potrebna nova etapa koja počinje sada”, dodao je.

Parlament postaje prošpanski

Katalonijom, jednim od najbogatijih dijelova Španije, od 2010. upravljaju stranke za nezavisnost.

Nakon nedjeljnih izbora male su šanse da će JxCAT i ERC zajedno s još dvije manje stranke formirati vladu čak ako i postignu dogovor nakon međusobnih razmirica jer ni zajedno nemaju natpolovičnu većinu u parlamentu.

“Ovo je loša situacija za našu zemlju”, rekla je Laia Estrada, čelnica male ljevičarske stranke za nezavisnost CUP. “Parlament nam sada postaje više desnije i prošpanski orijentisan nego ikada”, dodala je nakon što je osvojila četiri mjesta u parlamentu, čak pet manje nego dosad. Španske unionističke desničarske stranke dobile su više glasova nego na prošlim izborima.

Idućih dana počet će pregovori o sastavljanju vlade, a glasanje o novoj vladi u parlamentu u Barceloni predviđeno je za kraj juna.

Izvor: Agencije