Njemački sud odlučio da tajne službe smiju pratiti AfD zbog ‘ekstremizma’

Današnjom presudom je odbijena tužba AfD-a koji se žalio na postavljanje te stranke na listu organizacija koje se sumnjiče za ekstremističke i protuustavne ciljeve.

Ured za zaštitu ustavnog poretka i dalje smije stranku Alternativa za Njemačku (AfD) voditi kao organizaciju pod sumnjom zbog ekstremističkog djelovanja (REUTERS/Lisi Niesner)

Ured za zaštitu ustavnog poretka i dalje smije stranku Alternativa za Njemačku (AfD) voditi kao organizaciju pod sumnjom zbog “ekstremističkog djelovanja”, odlučio je Viši upravni sud u Muensteru, javlja Hina.

„Prema uvjerenju Sudskog vijeća, postoje dovoljni dokazi da stranka djeluje protiv dostojanstva određenih grupa građana i protiv načela demokratije“, stoji u obrazloženju presude.

U obrazloženju se nadalje navodi kako „dobar dio AfD-a“ teži tome da građanima migrantskog porijekla dodijeli pravno niži status.

Viši upravni sud je, također, objasnio kako karakterisanje AfD-a kao moguće ekstremističke organizacije ne znači u isto vrijeme da se zaista radi o ekstremističkoj organizaciji.

Današnjom presudom je odbijena tužba AfD-a koji se žalio na postavljanje ove stranke na listu organizacija koje se sumnjiče za ekstremističke i protuustavne ciljeve.

Praćenje i prisluškivanje pojedinih članova

Postavljanje na ovu listu znači da Ured za zaštitu ustavnog poretka, odnosno domaća tajna služba, može svojim metodama pratiti AfD, što uključuje praćenje i prisluškivanje pojedinih članova, kako bi se utvrdilo postoje li razlozi za obilježavanje stranke kao ekstremističke.

To se već dogodilo s pojedinim ograncima AfD-a, kao i stranačkoj omladinskoj organizaciji, što omogućava još snažnije mjere praćenja.

AfD je najavio da će protiv ove odluke suda u Muensteru ići u postupak revizije, rekavši kako sud nije uzeo u obzir dokazni materijal koji je stranka pribavila.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke) odbacila je optužbe AfD-a prema kojima Ured za zaštitu ustavnog poretka nije politički nepristran.

„Ured za zaštitu ustavnog poretka ima jasnu zadaću, a to je borba protiv ekstremizma i pritom djeluje potpuno samostalno“, rekla je Faeser.

Presuda je donesena usred priprema za izbore za Evropski parlament u junu te za izbore u Brandenburgu, Saskoj i Tirinškoj u septembru, gdje AfD uživa veliku podršku uprkos činjenici da su ogranci te stranke u Saskoj i Tirinškoj od Ureda za zaštitu ustavnog poretka označeni kao „dokazano ekstremističke“ organizacije i pod stalnom su prismotrom.

Izvor: Agencije