Francuski akademik: Biden se izjašnjava kao cionista od 1973.

Američki predsjednik povjerovao je u laž o teroristima koji odrubljuju glave djeci prije nego što su njegove službe to demantirale.

Dok je bio mladi senator, Biden je 1973. upoznao Goldu Meir (Getty)

Francuski akademik rekao je da je Joe Biden, prvi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji se izjasnio kao cionista, i dalje odlučan da bude vjeran više od pola stoljeća prisutnoj posvećenosti Izraelu. Uprkos tome što je „najmoćniji čovjek u svijetu“, nije mogao spriječiti trenutnu izraelsku vojnu operaciju u Rafahu.

Profesor političkih nauka Jean-Pierre Filiu se u svojoj kolumni u listu Le Monde pita zašto su američke demokrate izabrali 80-ogodišnjeg Joe Bidena da se suprotstave bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, četiri godine mlađem od njega. Naglašava da Bidenove godine nisu ništa kontroverznije od njegovih ponovljenih ispada, poput miješanja Haife i Rafaha kada je pozivao da se ne napada Rafah.

Filiu je pisao o biografiji Bidena (rođen 1942), koji je sa 30 godina postao demokratski član Senata. Prvo putovanje u inostranstvo bilo je u Egipat i Izrael 1973. godine. U Egiptu su ga dočekali samo drugorazredni zvaničnici, a u Izraelu se sastao sa premijerkom Goldom Meir i to je, po njegovom mišljenju, bio „jedan od najvažnijih susreta“ u njegovom životu.

Biden često pripovijeda kako mu je premijerka otkrila „tajno oružje Izraela“. Rekla je: „Nemamo kuda više da odemo“, a u američkim medijima je ponavljala da „palestinska nacija“ ne postoji, kao ni „palestinski narod“.

Također je govorila da „ne može oprostiti Palestincima što su je natjerali da ubija njihovu djecu“, što je rečenica koja se danas uveliko koristi u Izraelu, kako kaže autor.

Mladi senator Biden vratio se iz Izraela toliko oduševljen da se proglasio „cionistom“ i to stalno ponavljao javno, objašnjavajući svaki put da „nije potrebno biti Jevrej da bi bio cionista“.

Biden je podržao vladu Menachema Begina u invaziji na Liban 1982. godine, uprkos stradanju mnogih civila. Njegov entuzijazam je postao toliko velik da je Begin morao ublažiti njegovo pretjerivanje, podsjećajući Bidena da je svaka strana u ratu dužna zaštititi žene i djecu.

‘Da nema Izraela, mi bismo ga izmislili’

Biden je sa entuzijazmom u Kongresu opravdavao ogromnu vojnu pomoć Izraelu.

„To je najbolja investicija od tri milijarde dolara koju smo ikada napravili. Da nije Izraela, Sjedinjene Američke Države bi morale izmisliti Izrael da zaštite svoje interese u regiji”, rekao je.

Biden je glasao za odluku Kongresa da premjesti ambasadu Sjedinjenih Američkih Država iz Tel Aviva u Jerusalem. To je inicijativa koja je potkopala tadašnji izraelsko-palestinski mirovni proces, a dolazi od republikanske desnice s ciljem sramoćenja i američkog predsjednika Billa Clintona i izraelskog premijera Yitzhaka Rabina, kojeg je nakon toga ubio neki jevrejski ekstremista.

Sadašnji američki predsjednik je većinu svoje diplomatske energije na Bliskom istoku posvetio normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih zemalja, umjesto ponovnog pokretanja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Tako se Biden odrekao uloge Sjedinjenih Američkih Država kao historijskog posrednika, prema autoru, a napad 7. oktobra 2023. nije promijenio njegovu pristrasnost i, zahvaljujući ovom napadu, potvrdio je nesposobnost svoje zemlje da zaustavi tragediju. Što je još gore, povjerovao je u laž o „teroristima koji odrubljuju glave djeci“ prije nego što su njegove službe to demantirale.

Filiu smatra da se u nedavnoj Bidenovoj odluci o obustavljanju jedne vojne pošiljke Izraelu, nakon pravog zračnog mosta, prepoznaje oblik zajedničke borbe, jer Bijela kuća tvrdi da može kontrolirati obim i intenzitet rata koji njen saveznik vodi u Gazi.

Izvor: Al Jazeera