Akademici na Univerzitetu Oxford traže nastavu na daljinu za studente Gaze

Gotovo 500 akademika i istraživača na britanskom Univerzitetu Oxford zatražilo je nastavu na daljinu za studente u Pojasu Gaze.

Studenti britanskog univerziteta Oxford protestima traže okončanje genocida u Gazi (REUTERS/Hollie Adams)

Gotovo petsto akademika i istraživača na britanskom Univerzitetu Oxford zatražilo je nastavu na daljinu za studente u Pojasu Gaze.

U pismu upućenom univerzitetskoj administraciji, akademici su pozvali na podršku obrazovanju u Gazi i na prekid saradnje s kompanijama koje podržavaju Izrael i s njegovim institucijama.

Oni su, također, pozvali da se putem interneta otvore univerzitetski nastavni planovi i programi te resursi za akademike, istraživače i studente u opkoljenom palestinskom Pojasu.

Istraživačica Aron – koja je otkrila samo svoje ime – rekla je da je zaustavljanje finansijskih ulaganja u one koji sarađuju s izraelskom ratnom mašinom „na vrhu njihovih zahtjeva“.

„Želimo da Univerzitet Oxford iskoristi svoje bogatstvo za obnovu obrazovnog sistema u Pojasu Gaze,“ dodala je.

Naglasila je potrebu za bojkotom Izraela, ističući da se ovaj bojkot mora nastaviti sve dok traje genocid u Gazi.

„Mi, akademici i istraživači na Univerzitetu Oxford, pokušavamo pružiti sve što je potrebno akademicima u Gazi i njenom stanovništvu“, rekla je Aron.

Protestna okupljanja se nastavljaju

Jučer su studenti koji su protestovali na Univerzitetu Oxsford izrazili njihovo insistiranje na nastavku protestnih okupljanja u univerzitetskom kampusu sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune i ulaganja univerziteta u kompanije koje podržavaju Izrael ne zaustave.

Od aprila se na američkim, kanadskim, britanskim, francuskim i indijskim univerzitetima održavaju protesti zbog protivljenja izraelskom ratu u Gazi i zahtijeva od univerzitetskih uprava da prekinu svoju akademsku saradnju sa izraelskim univerzitetima.

Demonstranti, studenti i profesori, zahtijevaju, također, da njihovi univerziteti povuku svoja ulaganja u kompanije koje podržavaju okupaciju palestinskih teritorija i naoružavanje izraelske vojske.

Ovi protesti se nastavljaju uprkos tome što su na nekim univerzitetima sigurnosne snage uhapsile neke demonstrante.

Izvor: Agencije