Vojni stručnjak: ‘Veliki nedostaci’ u izraelskoj strategiji

Pukovnik Al-Falahi je u vojnoj analizi za Al Jazeeru rekao da postoji vrlo veliki nedostatak u izraelskoj strategiji koja je razvijena da se nosi s Islamskim pokretom otpora Hamas.

Izraelski vojnik u Pojasu Gaze usred sukoba između Izraela i Hamasa (Izraelske odbrambene snage REUTERS)

Vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim Al-Falahi, smatra da izraelska vojska pati od realnih problema u vojnim operacijama koje izvodi u različitim oblastima Pojasa Gaze, kako na strateškom tako i na operativnom nivou.

Pukovnik Al-Falahi je u vojnoj analizi za Al Jazeeru rekao da postoji vrlo veliki nedostatak u izraelskoj strategiji koja je razvijena da se nosi s Islamskim pokretom otpora Hamas, a dokazi da on nije eliminiran kao što to izraelske vođe tvrde, jesu zarobljenici koje drži palestinski otpor, a koji još nisu oslobođeni, što znači da vojni ciljevi koje je pred sebe postavila izraelska vojska nisu ostvareni, osim u veoma maloj mjeri.

Osvrnuo se na izjavu Israela Ziva, bivšeg direktora Operativnog odjela u izraelskoj vojsci i komandanta divizije Gaze, u kojoj je rekao: “Političko vodstvo je od Izraela načinilo nekontrolisanog nasilnika u regiji koji uzrokuje smrt i razaranje u Gazi”.

“Premijer Benjamin Netanyahu udara posvuda i na sve strane, a da ništa ne postiže”, dodao je.

Što se tiče povećanja obima operacija Palestinaca u posljednje vrijeme, vojni i strateški ekspert taj moment povezuje s upadom izraelske vojske u Rafah, južni dio Pojasa Gaze, kao i upadom na njegovu sjevernu osovinu, posebno u Zaytoun u centru grada Gaze.

‘Vojska iscrpljena’

Smatra da je američka vojska svom izraelskom savezniku dala savjet da bi ih ostanak unutar gradova Gaze mnogo iscrpio, kao što je to bio slučaj sa američkim snagama u Iraku nakon 2003. godine.

Pukovnik Al-Falahi je rekao da su se, u skladu s američkim savjetima, okupacione snage povukle iz područja Khan Yunis, južnog Pojasa Gaze, te iz ostalih područja, osim sa koridora Netzarim unutar Pojasa, naglašavajući da bi ostankom unutar tih područja one pretrpjele veoma velike gubitke.

Istakao je, u istom kontekstu, da su brigade Hamasa u gradu Rafahu još uvijek potpuno spremne i dobro utvrđene, te da mogu pravilno koristiti tunele i utvrde za postizanje ratnih ciljeva.

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je, pozivajući se na izvore unutar vojske, da će pokret Hamas ostati u Rafahu čak i ako se vojne operacije nastave u cijelom gradu, te da za taj problem Izrael nema magičnih rješenja.

Izvor: Al Jazeera