Putin predložio Andreja Belousova za novog ministra odbrane

Od početka dvogodišnjeg rata u Ukrajini funkciju ruskog ministra odbrane obavljao je Sergej Šojgu.

Andrej Belousov je do sada obavljao funkciju zamjenika premijera (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je imenovanje dosadašnjeg potpredsjednika Vlade Andreja Belousova za novog ministra odbrane, dok je dodsadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu imenovan za sekretara Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Promjena je to koja se dešava u jeku ruskog rata u Ukrajini, koji je u februaru ušao u treću godinu.

Prema saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Vijeća federacije ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zadržaće poziciju, prenosi Tanjug.

Novoizabrani ruski premijer Mihail Mišustin podnio je u subotu Državnoj dumi prijedlog kandidata za ministare u njegovoj vladi, izuzev za ministre iz sektora sigurnosti i vanjskih poslova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz o ponovnom imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije.

Mišutin novi premijer

Prema ukazu, Mišustin će imati deset zamjenika, uključujući jednog prvog potpredsjednika vlade, jednog potpredsjednika vlade – opunomoćenog predstavnika predsjednika države u Dalekoistočnom federalnom okrugu i jednog zamjenika premijera, odnosno predsjednika Kabineta ministara, prenosi TASS.

Nakon što je Putin u utorak položio zakletvu i preuzeo novi, peti predsjednički mandat, ruska vlada je, u skladu sa Ustavom Ruske Federacije, podnijela ostavku.

Putin je u januaru 2020. godine razriješio vladu Dmitrija Medvedeva i predložio ruskoj Državnoj dumi Mihaila Mišustina za premijera koji je u to vrijeme bio šef Federalne poreske službe. Tada, prvi put u historiji Dume, nijedan zastupnik nije se izjasnio protiv budućeg premijera – 383 njih je bilo “za”, dok je 41 bio suzdržan.

Izvor: Agencije