Žestoke borbe u ukrajinskoj Harkovskoj oblasti, Rusija tvrdi da je zauzela pet sela

Kijev mjesecima slabije stoji na ratištu dok ruske snage polako napreduju, uglavnom u Donjeckoj oblasti na jugu.

Ruske snage su napale harkovsku oblast u februaru 2022. godine (Sergey Kozlov/EPA-EFE)

Žestoke borbe nastavile su se u subotu na rubu sjeveroistočne ukrajinske Harkovske oblasti, a Moskva je rekla da je zauzela pet sela dok Kijev tvrdi da odbija ruske napade i bori se za kontrolu nad naseljima.

Rusija je rano u petak započela napad na novom ratištu, što možda nagoviješta pokušaj prodora u Harkovskoj oblasti ili time možda želi odvući suviše rastegnute ukrajinske snage s istoka, na koji se fokusirala ofanziva Moskve, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kijev mjesecima slabije stoji na ratištu dok ruske snage polako napreduju, uglavnom u Donjeckoj oblasti na jugu, pri čemu iskorištavaju ukrajinski manjak ljudstva i artiljerijskih granata.

Rusko ministarstvo odbrane je na brifingu za novinare reklo da su snage Moskve zauzele Pletenivku, Ohirceve, Borisivku, Pilnu i Strileču, sela u Harkovskoj oblasti, prešavši granicu iz ruske Belgorodske oblasti.

Međutim, guverner te oblasti Oleh Sinjehubov je rekao da se aktivne borbe nastavljaju na teritoriju svih pet pograničnih sela, koja se nalazi između tri i pet kilometara od granice.

Više žrtava

Ističe kako ne postoji neposredna prijetnja za regionalno središte Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada, te da nema potrebe za evakuacijom njegovih oko 1,3 miliona stanovnika koji tamo i dalje žive uprkos redovnim napadima projektila i bespilotnih letjelica.

Ruske snage su napale harkovsku oblast u februaru 2022. godine, no odbijene su iz većeg dijela pokrajina ukrajinskom protuofanzivom u septembru iste godine.

Ruska Belgorodska oblast, koja graniči s Harkovskom, otada se suočava s redovnim ukrajinskim napadima, a ruski predsjednik Vladimir Putin je u martu nagovijestio da bi Moskva mogla pokušati uspostaviti tampon zonu na ukrajinskom teritoriju.

Pet osoba je poginulo, a devet ranjeno u tri odvojena ukrajinska napada bespilotnim letjelicama i artiljerijom na rusku Belgorodsku i Kursku oblast te grad Donjeck, za koji Rusija tvrdi da ga je anektirala, rekli su lokalni zvaničnici u subotu.

Denis Pušilin, lider istočne ukrajinske Donjecke oblasti kojeg je instalirala Moskva, rekao je u saopćenju objavljenom na komunikacijskoj platformi Telegram da je ubijeno troje civila te da je ranjeno osam drugih kada je ukrajinska raketa pogodila restoran u gradu Donjecku.

Izvor: Agencije