Vojni izvor: Ukrajina će dobiti prve borbene avione F-16

Ukrajina je tražila borbene avione F-16 američke proizvodnje kako bi se suprotstavila zračnoj nadmoći Rusije tokom više od dvije godine rata.

Do sada su se Danska, Nizozemska, Norveška i Belgija obavezale na slanje F-16 Ukrajini (George Calin via Reuters)

Kijev očekuje da će svoje prve borbene avione F-16 dobiti od zapadnih saveznika u junu i julu, rekao je visokopozicionirani ukrajinski vojni izvor.

Ukrajina je tražila borbene avione F-16 američke proizvodnje kako bi se suprotstavila zračnoj nadmoći Rusije tokom više od dvije godine rata. Izvor nije naveo koja će zemlja isporučiti avione, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Do sada su se Danska, Nizozemska, Norveška i Belgija obavezale na slanje F-16 Ukrajini.

Glasnogovornik zračnih snaga Illja Jevlaš rekao je ove sedmice da neki ukrajinski piloti završavaju obuku za upravljanje tim avionima.

‘Vitalna nadogradnja’ zračnih snaga

Pilote i zemaljsko osoblje mjesecima obučavaju zapadni partneri Ukrajine.

Ukrajinska vojska mora se osloniti na relativno malu flotu mlažnjaka iz sovjetskog doba dok se bori da obuzda rusku invaziju punog opsega koja je pokrenuta u februaru 2022. godine.

S obzirom na to da ruske snage polako napreduju u istočnoj regiji Donbasu i pripremaju novi napad na sjeveroistoku u blizini grada Harkova, ukrajinski dužnosnici vide F-16 kao vitalnu nadogradnju za svoje zračne snage.

Izvor: Agencije