Vijeće sigurnosti UN-a traži istragu masovnih grobnica u Gazi

Mora postojati odgovornost za kršenje međunarodnog prava, navodi se u saopćenju britanske misije pri UN-u.

Spasioci i medicinari traže mrtva tijela unutar oštećene bolnice Al Shifa nakon što su se izraelske snage povukle, u gradu Gazi. 8. aprila 2024. (REUTERS/Dawoud Abu Alkas/File Photo)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je na istragu masovnih grobnica otkrivenih u blizini bolnica u Pojasu Gaze.

Grobnice s nekoliko stotina tijela otkrivene su blizu bolnica Naser u Kan Junisu i Al Shife u gradu Gazi proteklih sedmica.

Prošli mjesec, ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, kojem je izvor bila palestinska civilna obrana, rekao je da su neka tijela pronađena svezanih ruku.

Bolnice i druge zdravstvene ustanove imaju pravo na posebnu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom zakonu.

Izrael negira zločine

Izraelska strana kaže da su neutemeljene optužbe da su izraelske snage zakopale tijela Palestinaca. Izraelski vojnici tek su pregledali grobnice u potrazi za izraelskim taocima, tvrde izraelski dužnosnici.

“Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poziva na trenutnu, nezavisnu, cjelovitu, sveobuhvatnu, transparentnu i nepristranu istragu masovnih grobnica otkrivenih uz zdravstvene ustanove Naser i Al Shifa u Gazi”, navodi se u saopćenju britanske misije pri UN-u.

“Mora postojati odgovornost za kršenje međunarodnog prava.”

Izvor: Agencije