Ukrajinski komandant: Moskva pokušava iskoristiti kašnjenja u isporuci oružja

Rusija zna da bi se, ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mjesec ili dva, situacija mogla okrenuti protiv njih, rekao je general Oleskander Pavliuk.

Ruske snage su pokušale probiti odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga rekao je kako očekuje da će 26-mjesečni rat protiv Rusije ući u ključnu fazu u sljedeća dva mjeseca dok Moskva pokušava iskoristiti kašnjenja u opskrbi oružja u Kijev.

“Rusija zna da bi se, ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mjesec ili dva, situacija mogla okrenuti protiv njih”, rekao je general Oleskander Pavliuk za časopis Economist u intervjuu objavljenom u petak.

Zalihe američkog oružja usporavane su mjesecima jer je paket pomoći koji je predložio predsjednik Joe Biden bio zaustavljen zbog neslaganja u Kongresu. Mjera je donesena krajem prošlog mjeseca.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da su Ukrajini još uvijek potrebne buduće isporuke ključnog oružja.

Pavliukov intervju prethodio je ruskom oklopnom napadu u petak na područja sjeveroistočne regije Harkiva.

‘Stabilnost ukrajinskih linija’

Economist piše kako Pavliuk vjeruje da će Moskva ostati fokusirana na svoje sporo napredovanje kroz regije Luhansk i Donjeck na istoku. Ukrajini je potrebna veća protuzračna odbrana, rekao je, te će dobiti poticaj predviđenom isporukom borbenih aviona F-16, prenosi Hina.

Rusija, rekao je Pavliuk časopisu, “testira stabilnost naših linija prije nego što odabere najprikladniji smjer”.

Ruske snage zauzele su niz sela na istoku nakon što su osvojile grad Avdijivku u februaru.

Čini se da Pavliuk umanjuje važnost mogućega gubitka istočnog grada Chasiv Yara, opisanog kao ulaz u druge gradove koje Moskva cilja, poput Kramatorska i Slovjanska.

Odbrana Kijeva ključna

Gubitak Chasiv Yara, rekao je, ne bi imao “presudnu važnost” jer je to samo “obično urbano naselje”.

Pavliuk je također rekao kako vjeruje da bi se trebalo ponovno fokusirati na Kijev, odakle su se ruske snage povukle u ranoj fazi invazije nakon što su u početku pokušale napredovati prema glavnom gradu.

“Odbrana Kijeva ostaje jedna od naših glavnih briga, bez obzira na to koliko je teško na istoku”, rekao je za Economist.

“To je srce Ukrajine i znamo da će odbrana glavnog grada imati ključnu ulogu u budućnosti”, dodao je.

Izvor: Agencije