SAD: Moguće je da je Izrael koristio američko oružje za kršenje međunarodnog prava

Izvještaj navodi da su nepotpune informacije iz Izraela otežale procjenu konkretnih slučajeva mogućih kršenja.

Izraelska vojna vozila u Gazi na prelazu Rafah 7. maja 2024. [Izraelska vojska/Reuters]

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je kako je moguće da je Izrael koristio oružje dobijeno od SAD-a u kršenju međunarodnog humanitarnog prava tokom vojne operacije u Pojasu Gaze.

Iako takva formulacija navodi na to da će SAD kritikovati Izrael, direktna osuda je izostala, piše Reuters. Bidenova administracija dodala je kako se zbog haotičnog stanja u Gazi ne mogu specificirati slučajevi kada je američko oružje korišteno u kršenju međunarodnog prava. Stoga je odlučeno kako su izraelska objašnjenja vezana uz korištenje američkog oružja u ratu protiv Hamasa vjerodostojna.

“Obzirom na snažno oslanjanje na oružje izrađeno u SAD-u, razumno je procijeniti kako su ga izraelske snage u razdoblju od 7. oktobra koristile na način koji nije dosljedan obavezama iz međunarodnog humanitarnog prava ili s najboljom praksom ublažavanja patnji civila”, stoji u dokumentu kojeg je State Department podnio kongresu, a kojeg je obavezan podnositi prema novom Nacionalnom sigurnosnom memorandumu kojeg je predsjednik Biden izdao u februaru ove godine.

Kritike demokrata

“Izrael nije podijelio cjelovite informacije kako bi potvrdio je li američko odbrambeno oružje korišteno u akcijama u kojima je došlo do navodnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Gazi ili na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu”, stoji u dokumentu.

Demokratski senator Chris Van Hollen kazao je kako se administracija “izmakla na sva teška pitanja” i izbjegla podrobnije sagledati mogućnost prema kojoj su izraelski postupci zavrijedili da im se obustavi vojna pomoć.

“Ovaj izvještaj sam sebi proturječi jer zaključuje kako postoje opravdani temelji za vjerovanje da je bilo kršenja međunarodnog prava, ali istovremeno kaže kako ne pronalazi to nepoštivanje”, rekao je Van Hollen.

Tokom sedam mjeseci izraelskog napada na pojas Gaze poginulo je više od 34,000 Palestinaca, uglavnom djece i žena.

Izvor: Agencije