Ruska ofanziva na Harkovsku oblast

Ruske snage su pokušale probiti odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upoznat je s planom ruskih snaga da probiju odbranu Harkovske oblasti, prema saopćenju njegovog kabineta (Press služba ukrajinskog predsjednika/REUTERS)

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je da se u Harkovskoj oblasti nastavljaju odbrambene borbe protiv pokušaja ruskih snaga da izvedu ofanzivne akcije i napreduju dublje na teritoriju Ukrajine.

“U toku su i borbe za naselja u pograničnoj zoni, koja su zapravo bila u sivoj zoni – Strelečja, Piljnoje i Borisovka, kao i u oblastima Olejnikovo i Ogircevo”, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Unian.

Dodaje se da ukrajinske odbrambene snage djeluju na pripremljenim linijama odbrane.

Ruske snage su jučer u jutarnjim satima pokušale da probiju odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova, a za jačanje odbrane na tom sektoru fronta upućene su rezervne jedinice.

Ukrajina raspoređuje dodatne trupe

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je prethodno da su ruske trupe pokušale da prošire operacije protiv Ukrajine u oblasti Harkov, dodajući da će Ukrajina rasporediti dodatne snage na ratišta u ovom području nakon intenziviranih ruskih aktivnosti.

“Oblast Harkov je glavni fokus. Ruske trupe su pokušale proširiti operacije protiv Ukrajine. Svjesni smo veličine snaga osvajača i vidimo njihov plan. Naši vojnici, naša artiljerija, naši dronovi uzvraćaju napadačima. Zahvalan sam svakom našem vojniku, svakom naredniku, svakom oficiru koji brani naše položaje na najbolji mogući način. Šaljemo još trupa harkovskom frontu. I duž naše državne granice i duž cijelog fronta, uvijek ćemo uništavati osvajače kako bismo omeli sve ruske ofanzivne namjere”, poručio je Zelenski u sinoćnjem video obraćanju.

Zelenski je naglasio kako je važno da partneri podupiru oružane snage i otpornost Ukrajine pravovremenim opskrbama.

Izvor: Agencije