Odbili služiti u izraelskoj vojsci i Bidenu rekli: Zaustavi rat

Dvoje mladih pripadaju mreži Mesarvot, grupi čije članstvo je iz dana u dan sve brojnije i uključuje ljude koji odbijaju služiti vojsku.

Izraelski vojnici svakodnevno vrše masakre u Pojasu Gaze, što je dovelo do toga da izraelska omladina odbija služiti vojni rok (REUTERS/Hatem Khaled)

Američka novinska stranica Intercept otkriva da su dvoje izraelskih državljana, koji se nalaze u zatvoru zbog odbijanja služenja u izraelskoj vojsci, poslali pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu u kojem ga pozivaju da iskoristi svoj autoritet i zaustavi izraelski rat u Pojasu Gaze, uključujući i uvjetovanje za slanje vojne pomoći okupatorskoj državi.

Američka web stranica objavila je izvode iz tog pisma, uključujući i obraćanje Bidenu, gdje se kaže: “Vaša bezuvjetna podrška Netanyahuovoj politici uništenja, od početka rata, dovela je naše društvo do toga da bude naviknuto na masakr i prezir prema ljudskim životima”.

U pismu se dodaje da su američka diplomatska i materijalna podrška faktor koji je ovaj rat učinio dužim, a za to je odgovoran sam Biden, zajedno sa izraelskim liderima.

U nastavku pisma, kako prenosi stranica, se kaže: “Ali pošto oni žele da rat traje što duže, iz političkih razloga, vi (Biden) imate mogućnost da ga zaustavite.”

Mladi odbijaju služiti vojsku

Na sajtu se navodi da su dva izraelska državljana, Tal Mitnick i Sofia Orr, napisali ovo pismo prije nego što su otišli u zatvor da tamo odsluže svoju kaznu, a dan nakon što je Biden po prvi put – u intervjuu sa njim – potvrdio da je Izrael koristio američke bombe za ubijanje civila i rekao da će mu prestati slati oružje ukoliko napadne Rafah.

Dopisnik Intercepta Prem Thakker je u svom izvještaju naveo da je Mitnick prvi put u decembru osuđen na 150 dana zatvora, jer je odbio obaveznu regrutaciju u izraelsku vojsku u dobi od 18 godina.

Orr je osuđena na 85 dana zatvora. Dvoje mladih pripadaju mreži Mesarvot, grupi čije članstvo je iz dana u dan sve brojnije i uključuje mlade ljude i one koji odbijaju služenje u izraelskoj vojsci.

Ovi mladi ljudi nisu jedini u odbacivanju rata, jer su i drugi Izraelci izašli na ulice demonstrirajući protiv rata i vlade Benjamina Netanyahua, navodi se u članku.

Mitnick i Orr su u pismu Bidenu rekli da će iz svojih zatvorskih ćelija pratiti naredne korake koje će američki predsjednik poduzimati.

U pismu se također navodi: “Želimo da vam kažemo, gospodine Biden, da same oštre riječi i osuda neće dovesti do željenih promjena. Jedini način da se Netanyahu primora na zaustavljanje jeste da da izvršite veliki pritisak i prestanete da naoružavate Izrael u njegovom ratu u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije