Druga godišnjica ubistva Shireen Abu Akleh: Porodica i novinari još čekaju pravdu

Zagovornici prava kažu da nedostatak odgovornosti za ubistvo Abu Akleh odražava obrazac nekažnjivosti u izraelskim napadima na medije.

U 214 dana Izrael je ubio 142 novinara u Gazi, otprilike jednog svakih 36 sati. Zapanjujući broj poginulih čini rat najsmrtonosnijim sukobom za novinare u modernoj historiji.

Ali aktivisti kažu da slučaj renomirane novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, državljanke Sjedinjenih Američkih Država, naglašava činjenicu da je Izrael nekažnjeno ubijao novinare mnogo prije sadašnjeg rata.

Navršava se druga godišnjica njezine smrti nakon što su je ustrijelile izraelske snage dok je izvještavala na okupiranoj Zapadnoj obali 11. maja 2022.

Nedostatak odgovornosti za njeno ubistvo pomogao je utrti put neobuzdanim izraelskim zlostavljanjima koja se događaju u Gazi, rekao je Yousef Munayyer, voditelj programa Palestina/Izrael u Arapskom centru u Washingtonu.

“Ono što smo vidjeli da Izrael radi u smislu ubijanja rekordnog broja novinara u Gazi direktno je povezano s nedostatkom odgovornosti za Shireen”, rekao je Munayyer za Al Jazeeru.

“Ako možete ubiti američku državljanku, koja je bila jedna od najpoznatijih novinarki u arapskom svijetu, pred kamerom i izvući se s tim, to šalje vrlo jasnu poruku o tome šta je dopustivo.”

Odjevena u plavi prsluk s natpisom “press”, Abu Akleh je ubijena dok je pokrivala izraelski napad u Jeninu, gradu u sjevernom dijelu Zapadne obale.

U početku je tadašnji izraelski premijer Naftali Bennett lažno optužio palestinske borce da su pucali na nju – što je tvrdnja koju su nezavisni izvještaji brzo opovrgli.

Kako su SAD redefinirale odgovornost

Odmah nakon pucnjave u Abu Akleh, administracija američkog predsjednika Joea Bidena pozvala je na odgovornost, rekavši da “oni koji su odgovorni za ubistvo Shireen trebaju biti procesuirani…”

Ali Washington je promijenio svoje stajalište nakon što je Izrael priznao da su njegovi vojnici ubili Abu Akleh i odbacio incident kao nesreću, odbijajući otvoriti krivičnu istragu.

Do septembra 2022. SAD je odustao od zahtjeva da se počinitelji krivično gone.

Odgovornost bi se, rekli su dužnosnici, umjesto toga mogla postići tako da Izrael promijeni svoja pravila ponašanja, što je zahtjev koji su izraelski čelnici otvoreno odbacili.

Washington je također odbacio pozive na nezavisnu istragu incidenta, tvrdeći da Izrael ima funkcionalne institucije sposobne istražiti slučaj.

Ali palestinski zagovornici prava već dugo govore da Izrael rijetko goni vlastite vojnike za zlostavljanje i da mu ne treba vjerovati da će istražiti sam sebe.

Prema Munayyeru, Bidenova administracija utrla je put Izraelu da dopusti da ubistva postanu ‘normalna’.

“To je zaista poslalo vrlo opasnu poruku i, mislim, pridonijelo otvorenoj sezoni ubijanja palestinskih novinara u Gazi”, rekao je Munayyer.

Čak i kada je Al Jazeera proslijedila slučaj Abu Akleh Međunarodnom krivičnom sudu na istragu, SAD su se javno usprotivile uplitanju suda, ponavljajući svoj stav da bi Izrael sam trebao preuzeti stvar.

Bidenova administracija također nije osudila izraelski napad na sahranu Abu Akleh u Jerusalemu, pri čemu su naoružani vojnici palicama pretukli ljude koji su nosili njeno tijelo.

Izraelski napadi na Al Jazeeru

Bez smislene odgovornosti za ubistvo Abu Akleh, izraelski napadi na slobodu medija, a posebno Al Jazeeru, pogoršali su se s izbijanjem rata u Gazi.

Na primjer, u januaru je izraelski dron gađao ekipu Al Jazeere u Khan Younisu, gradu u južnom Pojasu Gaze. Izraelske snage tada su spriječile medicinare da dođu do snimatelja Samera Abudaqe, koji je ranjen u udaru.

Abudaqa, kojeg su njegovi kolege opisali kao neustrašivog, vrijednog i veselog, na kraju je iskrvario. Šef ureda mreže u Gazi Wael Dahdouh ranjen je u istom napadu.

Izrael je također ubio nekoliko članova Dahdouhove porodice, uključujući njegovog sina Hamzu, novinara koji je sarađivao s Al Jazeerom.

Ranije ovog mjeseca, Izrael – koji je blokirao stranim novinarima ulazak u Gazu – zabranio je Al Jazeeri rad i emitiranje unutar svojih granica.

Ta je odluka izazvala negodovanje nekih američkih političara, za koje je smrt Abu Aklehov signalizirala trend napada na slobodu medija.

“Prije dvije godine izraelske snage ubile su američku novinarku Shireen Abu Akleh, a potom brutalno napale njezin sprovod”, rekla je američka kongresnica Rashida Tlaib u e-poruci Al Jazeeri ove sedmice.

“Od tada, Bidenova administracija nije uspjela pozvati izraelsku vladu na odgovornost i pustila ih je da rade potpuno nekažnjeno. Sada je izraelski režim aparthejda zatvorio Al Jazeerin ured kako bi spriječio svijet da vidi njihove ratne zločine.

“Nastavit ću braniti slobodu medija i zahtijevati pravdu za Shireen i svakog novinara kojeg je ubila izraelska vlada.”

Reporteri bez granica, poznati pod francuskim akronimom RSF, u petak su ubistvo Abu Akleh nazvali “poglavljem u priči o izraelskom nemilosrdnom napadu na kanal Al Jazeera”. Također su osudili upornu “nekažnjivost” za ubijanje novinara, uključujući i rat u Gazi koji je u toku.

“Ovaj obrazac ugrožava živote novinara diljem svijeta i pravo javnosti na slobodne, nezavisne i pluralističke informacije”, rekao je u izjavi Jonathan Dagher, voditelj RSF-ovog ureda za Bliski istok.

Bidenova administracija je u međuvremenu izrazila “zabrinutost” ranije ovog mjeseca zbog zabrane Al Jazeere. Ali Munayyer je rekao da izraelski čelnici često ignoriraju ‘bezubu’ kritiku.

“Izraelce nije briga što su Sjedinjene Američke Države zabrinute. Oni te riječi ne shvataju ozbiljno“, rekao je.

“I jedini put kada smo vidjeli bilo kakve promjene u izraelskom ponašanju, posebno u posljednjih sedam mjeseci, bilo je kada su prijetile ozbiljne posljedice.”

Izrael prima najmanje 3,8 milijardi dolara američke vojne pomoći godišnje, a Biden je prošlog mjeseca odobrio 14 milijardi dolara dodatne pomoći toj zemlji uprkos sve većem negodovanju zbog rata u Gazi, u kojem je ubijeno gotovo 35.000 Palestinaca.

Još uvijek nema pravde

Porodica Abu Akleh potaknula je SAD da traži odgovornost za njezinu smrt, sastajući se sa zakonodavcima i dužnosnicima i javno govoreći o tom problemu.

“Čini se da su protekle dvije godine prošle vrlo brzo, ali nažalost dvije godine kasnije još uvijek nemamo pravde, još uvijek nemamo odgovornosti”, rekla je Lina Abu Akleh, nećakinja ubijene novinarke, na događaju u Washingtonu ove sedmice.

“Američka administracija iznevjerila je našu porodicu, iznevjerila je Shireen, američku građanku i novinarku.”

Krajem 2022. nekoliko je novinskih izvještaja naznačilo da je Federalni istražni ured (FBI) otvorio vlastitu istragu incidenta. Ali Ministarstvo pravosuđa, koje nadzire biro, odbilo je potvrditi da takva istraga postoji.

“Posljednje što znamo je da je FBI otvorio istragu samo nekoliko mjeseci nakon što je Shireen ubijena, ali još uvijek ne znamo gdje ta istraga vodi. Nismo primili nikakve novosti”, rekla je rodica ubijene Abu Akleh.

U petak je Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao FBI na transparentnost u vezi s navodnom istragom.

“Vrijeme je da prekinemo s dugogodišnjom izraelskom nekažnjivošću ubistava novinara, koja su se samo umnožila u ratu između Izraela i Gaze”, rekao je u izjavi programski direktor CPJ-a Carlos Martinez de la Serna.

“FBI mora otkriti vremenski okvir za završetak svoje istrage, a Izrael mora sarađivati s istragom FBI-a i svakom budućom istragom ICC-a.”

Prošle godine, na prvu godišnjicu ubistva Abu Akleh, CPJ je objavio izvještaj u kojem se detaljno opisuje kako su izraelske snage ubile 20 novinara u prethodna dva desetljeća, što je nazvao “ustaljenom praksom”.

“Niko nikada nije optužen ili smatran odgovornim za ove smrti”, rečeno je.

Čini se da se taj obrazac nekažnjivosti intenzivirao s ratom u Gazi. Ali zagovornici kažu da će se nastaviti zalagati za pravdu za Abu Akleh, posebno kako raste broj kršenja slobode medija u Izraelu.

Izvor: Al Jazeera