Zahtjev Palestine za članstvo u UN-u: SAD protiv, Njemačka i Britanija suzdržane

Kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Slovenija su glasale za, dok su Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Albanija bile suzdržane.

Rezolucija automatski ne daje Palestincima punopravno članstvo u UN-u, nego samo utvrđuje da ispunjavaju uvjete za priključivanje (Eduardo Munoz / Reuters)

Palestinski zahtjev za punopravnim članstvom u Ujedinjenim nacijama podržale su 143 članice, devet je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano.

Kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Slovenija su bile za, dok su Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Albanija bile suzdržane.

Suzdržane su bile i Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Mađarska, Italija, Bugarska, Austrija, Finska, Njemačka, Latvija, Litvanija, Nizozemska, Rumunija, Švedska, Fiji, Gruzija, Malawi, Maršalovi otoci, Monaco, Moldavija, Švicarska, Ukrajina, Vanuatu.

Protiv su glasali SAD, Izrael, Argentina, Češka, Mađarska, Mikronezija, Nauru, Palau i Papua Nova Gvineja.

Izjašnjavanje 193 članice Ujedinjenih nacija predstavljalo je globalnu anketu o tome ko podržava palestinski zahtjev ili ko de facto priznaje Palestinu kao državu, nakon što je SAD prošlog mjeseca uložio veto u Vijeću sigurnosti na palestinski zahtjev.

Dodatna prava i privilegije

Rezolucija automatski ne daje Palestincima punopravno članstvo u UN-u, nego samo utvrđuje da ispunjavaju uvjete za priključivanje.

“Želimo mir, želimo slobodu”, rekao je Riyad Mansour, palestinski ambasador pri UN-u, prije glasanja. “Glas ‘za’ je glas za postojanje Palestine, to nije glas ni protiv koje države… to je investicija u mir”, dodao je ambasador nakon čega je uslijedio pljesak.

Zahtjev za članstvo najprije mora odobriti 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a i potom Generalna skupština.

Danas usvojena rezolucija Generalne skupštine daje neka dodatna prava i privilegije Palestincima, kao što je mjesto među punopravnim članicama u skupštinskoj dvorani, ali ne i pravo glasanja u tom tijelu.

Palestinci trenutno imaju status države nečlanice-promatrača, što je de facto priznanje državnosti koju je Generalna skupština izglasala 2012. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije