Univerzitet u Arizoni izbacio profesora koji je napao pokrivenu propalestinsku ženu

Jonathanu Yudelmanu nije dozvoljeno da ostane u kampusu i više neće ovdje predavati, objavila je uprava univerziteta u saopćenju.

Univerzitet Arizona State je ranije izjavio da je univerzitetskom profesoru dao otvoreno odsustvo (Liliana Salgado / Reuters)

CNN je izvijestio da je Univerzitet Arizona State otpustio profesora Jonathana Yudelmana nakon što se pojavio videosnimak na kojem se vidi kako verbalno napada ženu pod hidžabom.

“Yudelmanu nije dozvoljeno da ostane u kampusu i više neće ovdje predavati”, objavila je uprava univerziteta u saopćenju.

Profesor Yudelman se pojavio sa vojnikom (po imenu Sami Ben), koji se dobrovoljno prijavio u izraelsku okupacionu vojsku tokom rata u Pojasu Gaze, uznemiravajući muslimanku zbog podrške Palestini i opisujući je nepristojnim imenima.

Univerzitet Arizona State je ranije izjavio da je univerzitetskom profesoru dao otvoreno odsustvo, usred istrage o incidentu koja je u toku, odmah nakon širenja videa na kojem se vidi kako verbalno napada ženu pod hidžabom.

CAIR osudio napad

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) u saopćenju je osudilo atak Yudelmana na američku muslimanku u blizini proizraelskih demonstracija.

Vijeće je pozvalo univerzitet da raskine radni odnos s njim i pozvalo organe za provođenje zakona da istraže ovaj slučaj i podnesu odgovarajuće krivične prijave.

Od aprila ove godine, američki, kanadski i evropski univerziteti svjedoče protestima koji odbacuju izraelski rat u Pojasu Gaze zahtijevajući od univerzitetskih uprava da prekinu svoju akademsku saradnju sa izraelskim univerzitetima.

Izvor: Al Jazeera i agencije