Srbija šalje tri miliona eura humanitarne pomoći u Gazu

Humanitarna pomoć, koja obuhvata hranu, vodu, medicinsku opremu i šatore za smještaj porodica, bit će poslana u dva avionska leta.

Robu će dočekati ambasador Srbije u Egiptu, odakle će dalje biti prevožena do Pojasa Gaze (Tanjug / Vlada Republike Srbije)

Vlada Republike Srbije donijela je odluku da pošalje humanitarnu pomoć ugroženom palestinskom stanovništvu zbog, kako je saopćeno, kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarna pomoć obuhvata hranu, vodu, medicinsku opremu i šatore za smještaj porodica.

Ukupna vrijednost robe je blizu tri miliona eura, u težini od blizu 900 tona, navodi se.

Pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi polazi danas, a drugi sutra, dok će se ostatak humanitarne pomoći prevoziti brodom u više navrata.

Složena situacija

Kako je saopćeno, robu će dočekati ambasador Srbije u Egiptu, odakle će dalje biti prevožena do Pojasa Gaze.

Iz Vlade Srbije napominju da, imajući u vidu složenost situacije, niko ne može procijenit period u kojem će pomoć Srbije stići do stanovnika Gaze, prenosi Tanjug.

“Ostatak humanitarne pomoći prevozit će se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalјe kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste”, saopćila je Vlada Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije