Rusi probijaju granicu kod Harkiva, Kijev poslao dodatne snage

Riječ je o dosad najsnažnijem znaku da Rusija želi otvoriti novi front u ratu.

Borbe u graničnim područjima regije Harkiv i dalje traju (Anatolii Stepanov/AFP)

Ruske snage u petak su krenule oklopnim vozilima u probijanje granice sa sjeveroistočnom ukrajinskom regijom Harkiv te su snažno granatirale to područje, objavio je Kijev.

Riječ je o dosad najsnažnijem znaku da Rusija želi otvoriti novi front u ratu. Ruske snage napredovale su kilometar u blizini pograničnog grada Vovčanska, prenosi Hina.

Borbe u graničnim područjima regije Harkiv i dalje traju. Kijev je tamo poslao dodatne snage, saopćilo je ministarstvo odbrane.

„Oko pet sati ujutro dogodio se pokušaj neprijatelja da probije naše odbrambene linije oklopnim vozilima”, stoji u saopćenju.

„Ti napadi su do sada odbijeni, a borbe različitih intenziteta se nastavljaju”.

Visoki ukrajinski vojni izvor koji je odbio biti imenovan rekao je da su se ruske snage probile jedan kilometar u Ukrajinu i da namjeravaju potisnuti ukrajinske oružane snage čak deset kilometara unutar Ukrajine.

Ukrajina je potisnula ruske snage iz većeg dijela regije Harkiv 2022, prve godine rata punog opsega.

Nedostatak ljudstva i municije

Ruske snage ponovno su u ofanzivi i polako napreduju u južnoj regiji Donjeck.

Kijev upozorava da nedavno jačanje ruskih snaga u blizini regije Harkiv može biti pokazatelj budućeg napada ili pokušaja ‘rastezanja’ ukrajinske vojske koja se nosi s nestašicom ljudstva i municije.

Strahovi su porasli u martu zbog namjera Kremlja u regiji Harkiv, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na stvaranje tampon-zone unutar ukrajinske teritorije za koju je rekao da je potrebna za zaštitu Rusije.

Od tada je Harkiv, koji je posebno ranjiv zbog svoje blizine Rusiji, pogođen zračnim napadima koji su prouzrokovali veliku štetu energetskoj infrastrukturi u toj regiji.

U Vovčansku, pograničnom gradu u regiji Harkiv s prijeratnim stanovništvom od 17.000 koje se smanjilo na nekoliko hiljada, vlasti su rekle da su naselje i okolna područja pod snažnim granatiranjem.

Vlasti pomažu civilima u evakuaciji, rekao je za medije Tamaz Gambarašvili, čelnik Vojne uprave Vovčanska.

Nakon više od dvije godine invazije Moskva ima zamah na vojnom polju, a Ukrajina se suočava s nedostatkom ljudstva i zaliha artiljerijskih granata i protuzračne odbrane.

Izvor: Agencije