Njemački ministar: Berlin razmatra američki primjer o naoružavanju Izraela

SAD je glavni saveznik Izraela, ali je predsjednik Joe Biden zaprijetio da će dodatno ograničiti opskrbu ako premijer Benjamin Netanyahu krene s velikom ofanzivom.

Izraelske operacije u Rafahu zasad su uglavnom ograničene na istočni dio grada (REUTERS/Hatem Khaled/File Photo)

Nakon američke prijetnje da će Izraelu uskratiti dalje isporuke oružja ako počnu veliki napad na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da Berlin razmatra slične korake, prenosi Hina.

“O tome se trenutno raspravlja”, rekao je ministar za program Heute Journal njemačkog medija ZDF. Međutim, odgovornost za to leži na kancelaru i Ministarstvu vanjskih poslova, dodao je, prenosi dpa.

O tome su razgovarali “iza zatvorenih vrata”. Na pitanje voditelja razumije li potez američke vlade, Pistorius je rekao: “Da, mogu to razumjeti”.

Izraelske operacije u Rafahu zasad su uglavnom ograničene na istočni dio grada, gdje je početkom sedmice izdana naredba za evakuaciju.

Poziv na deeskalaciju

SAD je glavni saveznik Izraela, ali je predsjednik Joe Biden zaprijetio da će dodatno ograničiti opskrbu ako premijer Benjamin Netanyahu krene s velikom ofanzivom.

Izrael kaže da je cilj operacije Rafah eliminacija palestinske organizacije Hamas.

Nakon sastanka s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u srijedu, Pistorius je pozvao na sprečavanje daljnje eskalacije rata u Gazi.

Obojica su se složili da se mora učiniti sve kako bi se ublažila ili okončala humanitarna patnja palestinskog stanovništva u Pojasu Gaze.

Pistorius je za Heute Journal rekao da je za Izrael ključno da se “nastavi fokusirati na deeskalaciju” u sukobu.

Izvor: Agencije