Mihail Mišustin ponovo imenovan za premijera Rusije

Za ponovno imenovanje Mišustina glasalo je 375 od 432 prisutna zastupnika.

Ruski premijer Mihail Mišustin (Sputnik / Alexander Astafyev / Pool via Reuters / File Photo)

Ruski parlament je glasao za ponovno imenovanje Mihaila Mišustina za premijera Rusije, nekoliko sati nakon objave da ga je predsjednik Vladimir Putin predložio kao kandidata za formiranje nove vlade.

To se dogodilo nakon što je Putin ponovo izabran za predsjednika zemlje za peti mandat na predsjedničkim izborima održanim u martu, prenosi Anadolija.

Na plenarnoj sjednici u ruskoj prijestolnici Moskvi, 432 zastupnika učestvovala su u razmatranju Mišustinove kandidature, nakon čega je 375 zastupnika podržalo njegovo ponovno imenovanje tokom glasačkih procedura.

Na dužnosti od januara 2020.

Lokalni mediji objavili su da se Mišustin, koji je preuzeo dužnost u januaru 2020. godine, smatra uspješnim šefom vlade zasnovanom na rastućoj ekonomiji zemlje uprkos tekućem ratu Rusije i Ukrajine i ekonomskim sankcijama Zapada koje su uslijedile.

Prema ustavnim amandmanima iz 2020. godine, predsjednik zemlje predlaže kandidata za formiranje vlade Dumi na odobrenje.

Iako parlament ima moć da prihvati ili odbije kandidata, ako zastupnici tri puta odbiju kandidata, predsjednik ima ovlaštenje da imenuje premijera bez odobrenja parlamenta.

Izvor: Agencije