Izraelski mediji: Neuspjeh pregovora srušit će Netanyahuovu vladu

Sastanak Ratnog kabineta, na kojem se razgovaralo o pitanju razmjene zarobljenika, ostavio je dojam da su šanse za postizanje sporazuma vrlo male.

Eisenkot (desno) i Gantz (u sredini) tokom ranije održanog sastanka s američkim državnim sekretarom Anthony Blinkenom (Reuters)

Neuspjeh da se postigne sporazum o razmjeni zarobljenika između palestinskog otpora i Izraela prijeti kolapsom ratne vlade koju predvodi Benjamin Netanyahu, navodi izraelski kanal Kan.

Kanal povezan sa Izraelskom radiodifuznom korporacijom dodaje da će dva ministra u Ratnom kabinetu, Benny Gantz i Gadi Eisenkot iz bloka Nacionalno jedinstvo podnijeti ostavke u vanrednoj vladi, što će dovesti do njenog pada ako se uskoro ne postigne sporazum o razmjeni zarobljenika između Izraela i palestinskih frakcija.

Izraelski kanal dodaje da većina članova vladine koalicije smatra da su pregovori zašli u slijepu ulicu i da su male šanse da se uskoro postigne dogovor.

Također, navodi da je sastanak Ratnog kabineta u srijedu, na kojem se razgovaralo o pitanju razmjene zarobljenika, ostavio dojam da su šanse za postizanje sporazuma vrlo male.

Neslaganje Gantza i Eisenkota s Netanyahuom

Tokom proteklih nekoliko mjeseci Benny Gantz i Gadi Eisenkot počeli su otvoreno izražavati neslaganje s Netanyahuom, posebno o pitanju povratka izraelskih zarobljenika koje drže palestinske frakcije u Pojasu Gaze.

Gantz je u više navrata učestvovao na protestima sa zahtjevom da se postigne dogovor o vraćanju zarobljenika, a raniji izvještaji su pokazali da ga je Netanyahu isključio iz pregovora o tom pitanju. Eisenkot, također, podržava postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika s Hamasom, a zalagao se i za odgađanje invazije na Rafah.

Prije nekoliko dana Eisenkot, bivši načelnik Generalštaba Izraelske vojske, i čelnik izraelske opozicije Yair Lapid oštro su napali desničarsku Vladu Benjamina Netanyahua, smatrajući da je Izrael izložen ucjenama i da je postao talac u rukama “neodgovornih luđaka”.

Izvor: Al Jazeera i agencije