Generalna skupština podržala zahtjev Palestine za članstvo u UN-u

Rezolucija o proširenju palestinskih prava u Ujedinjenim nacijama usvojena je uz ogromnu podršku – 143 zemlje su glasale za, devet protiv, a 25 je bilo suzdržano.

Riyad Mansour, palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (Eduardo Munoz / Reuters)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se podržava pravo Palestine da postane punopravna članica UN-a.

Rezolucija je usvojena sa sa 143 glasa za i devet protiv – uključujući SAD i Izrael – dok je 25 zemalja bilo suzdržano.

Rezolucija ne daje Palestincima punopravno članstvo u UN-u, već priznaje Palestinu kao kvalifikovanu za pridruživanje i preporučuje Vijeću sigurnosti UN-a da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju.

Današnje glasanje Generalne skupštine koja broji 193 članice predstavlja ispitivanje globalne podrške palestinskim nastojanjima za punopravno članstvu u UN-u – potez kojim bi palestinska država zapravo bila priznata – nakon što su Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca uložile veto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Palestinski zahtjev za punopravno članstvo u UN-u stigao je usljed sedam mjeseci izraelskog rata u Pojasu Gaze, kao i nakon širenja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim.

Pravo na samoopredjeljenje i državnost

Ističući važnost očuvanja pravde i poštovanja osnovnih ljudskih prava, u rezoluciji je naglašena potreba za poštivanjem teritorijalnog integriteta okupiranih palestinskih teritorija, uključujući Istočni Al-Quds (Jerusalem).

Napominjući da je Palestina “kvalifikovana za članstvo u Ujedinjenim nacijama” u skladu s članom 4 Povelje UN-a, rezolucija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da ponovno razmotri kandidaturu Palestine za članstvo.

Pozivajući na određene aranžmane kako bi se omogućilo učešće Palestine na sjednicama Generalne skupštine, rezolucija također poziva Palestinu da učestvuje na sastancima koje organiziraju tijela UN-a i konferencije UN-a.

Rezolucijom se ponovo potvrđuje pravo Palestinaca na samoopredjeljenje i državnost i naglašava poštovanje međunarodnog prava, koje je “kamen temeljac mira i sigurnosti u regionu”.

Također poziva generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa “da preduzme mjere neophodne za provedbu ove rezolucije”, prenosi Anadolija.

‘Status stalnog posmatrača’

Palestina je 2011. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u, ali nije dobila potrebnu podršku Vijeća sigurnosti. Palestina je 2012. godine dobila “status stalnog posmatrača” u UN-u.

Riyad Mansour, stalni predstavnik Palestine pri UN-u, poslao je pismo Guterresu 2. aprila, tražeći reviziju palestinskog zahtjeva za članstvo.

Guterres je 3. aprila pisao Vijeću sigurnosti i pozvao na razmatranje zahtjeva Palestine.

Vijeće je 8. aprila uputilo zahtjev Palestine “Komitetu za prijem novih članova”. Nakon dva sastanka, Komitet je saopštio da ne može postići dogovor.

Nakon toga, Alžir je 18. aprila Vijeću podnio nacrt rezolucije za članstvo Palestine, na koju je SAD stavio veto.

Izvor: Al Jazeera i agencije