Deseci španskih univerziteta prekidaju saradnju sa Izraelom

Pedeset državnih i 26 privatnih univerziteta u Španiji prekidaju saradnju sa izraelskim univerzitetima i istraživačkim institutima sve dok ne osude invaziju okupacijske vojske na Pojas Gaze.

Španski studenti uspjeli su uvjeriti univerzitete da prekinu veze s izraelskim kolegama (Al Jazeera)

Pedeset državnih i 26 privatnih univerziteta u Španiji prekidaju saradnju sa izraelskim univerzitetima i istraživačkim institutima sve dok ne osude invaziju izraelske vojske na Pojas Gaze.

Španski univerziteti zahtijevali su hitno zaustavljanje izraelskih vojnih operacija u Gazi i obećali intenziviranje saradnje sa palestinskim obrazovnim i univerzitetskim institucijama.

U istom kontekstu, britanski list The Guardian objavio je da su propalestinski protesti ​​na Trinity koledžu u Dublinu u Irskoj okončani nakon što je administracija koledža pristala prekinuti svoje veze sa izraelskim kompanijama.

Studenti brojnih američkih univerziteta koji su protestovali uspjeli su sklopiti sporazum sa administracijama univerziteta o povlačenju investicija iz kompanija povezanih s Izraelom, poput: Univerziteta Northwestern u državi Illinois, Univerziteta Brown u državi Rhode Island, Univerziteta Rutgers u državi New Jersey i Univerziteta California u okrugu Riverside (UCR).

Širenje studentskih protesta

Studentski pokreti koji se protive izraelskom ratu u Gazi proširili su se na mnoge evropske i američke univerzitete, uprkos pokušaju sigurnosnih snaga na mnogim univerzitetima da razbiju protestna okupljanja i uklone šatore koje su studenti podigli u kampusima svojih univerziteta.

U Velikoj Britaniji studenti Univerziteta Cambridge nastavljaju proteste četvrti dan u znak podrške Palestini i odbacivanja onoga što opisuju kao saučesništvo svog univerziteta u izraelskim ratnim zločinima protiv palestinskog naroda.

Proširen je obim protestnih okupljanja koja su organizovali studenti Univerziteta Oxford u znak solidarnosti sa stanovnicima Pojasa Gaze, nakon što su se četvrti dan protestima pridružili novi studenti. Kažu da su odlučni u nastavku protesta sve dok administracija univerziteta ne ispuni njihove zahtjeve za zaustavljanje ulaganja u kompanije koje pomažu „izraelski genocidni režim“.

Učenici Škole za orijentalne i afričke studije pri Univerzitetu u Londonu, također, nastavljaju proteste četvrti dan zaredom u znak solidarnosti s Palestinom i stanovnicima Pojasa Gaze.

Studenti Univerziteta u Londonu obećali su da će nastaviti svoja protestna okupljanja dok Univerzitet ne odgovori na njihove zahtjeve za prekidanje svake finansijske i akademske saradnje s institucijama i kompanijama koje podržavaju okupaciju.

Razbijanje protesta i pritvori

Holandska policija je uspjela u srijedu silom razbiti protestno okupljanje studenata koji se protive izraelskom ratu u Pojasu Gaze u kampusu Univerziteta u Amsterdamu i pritvorila njih trideset i dvoje.

U američkoj prijestolnici policija je jučer prekinula studentsko protestno okupljanje u znak podrške Gazi na Univerzitetu “George Washington”, uklonila šatore propalestinskih demonstranata i pritvorila njih trideset i troje. Kasnije su organizatori protesta objavili da su svi pritvoreni pušteni.

Studenti Fakulteta za umjetnost i modni dizajn pri Univerzitetu u New Yorku pridružili su se protestima u znak solidarnosti s Gazom. Američka policija je uhapsila jedan broj studenata dok je pokušavala ukloniti kamp koji su postavili ispred univerziteta.

Policija je, također, intervenirala nakon poziva Slobodnog univerziteta Berlin u Nemačkoj da iz univerzitetskog dvorišta ukloni šatore koje su postavili demonstranti, nakon čega je – u srijedu – objavila hapšenje 79 osoba, izdavanje administrativnih prekršaja i pokretanje krivične istrage.

Blizu stotinu univerzitetskih predavača u Njemačkoj poslali su berlinskim univerzitetima pismo podrške propalestinskim demonstrantima i zahtjev da administracije univerziteta ne koriste policiju protiv svojih studenata te da zaustave dalje krivično gonjenje.

Od 18. aprila studentski pokret velikih razmjera izbio je na mnogim američkim univerzitetima, osuđujući izraelski rat u Gazi i protiveći se ulaganjima ovih univerziteta u kompanije koje podržavaju Izrael. Nakon toga se proširio neviđenim zamahom na univerzitete u evropskim zemljama, poput: Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Španije, kao i na univerzitete drugih zemalja svijeta.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Gazi, koji je rezultirao desecima hiljada mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, masovnim razaranjem i glađu koja je odnijela živote djece i starijih.

Izvor: Al Jazeera