Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu

Vlada očekuje da će ove godine deportovati 5.700 migranata i tražitelja azila u Ruandu, ali grupe za ljudska prava spremne su na pravnu borbu.

Jedna od 50 dvokrevetnih spavaćih soba u hostelu Hope u Kigaliju, Ruanda, postavljena za smještaj britanskih tražitelja azila, 24. aprila 2024. [Atulinda Allan/AP Photo]

Britanske vlasti počele su pritvarati migrante da bi ih pripremile za deportaciju u Ruandu u predstojećih devet do 11 sedmica, objavila je u srijedu vlada, postavivši temelje za glavnu migracijsku politiku premijera Rishija Sunaka.

Parlament je u aprilu odobrio zakon koji utire put za slanje tražitelja azila u Ruandu budu li u Britaniji boravili bez dopuštenja, a Sunak želi da prvi letovi za Ruandu polete već u julu.

Dosad je ove godine brodicama iz Francuske u Englesku stiglo više od 7.500 migranata.

Vlada vjeruje da će ovakva politika odvratiti ljude od opasnog putovanja preko La Manchea.

Prošle je sedmice, primjerice u pokušaju da pređu opasni kanal umrlo pet ljudi.

Očekuje se da će dobrotvorne organizacije i sindikati koji vode računa o ljudskim pravima i protive se takvoj politici pokrenuti nove pravne poteze da bi spriječili polijetanja aviona prema Ruandi s obzirom na to da je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine takvu politiku proglasio ilegalnom.

Glasnogovornik organizacije je kazao da je njihova linija za pomoć primila pozive “više desetaka ljudi” koji još uvijek ne znaju ko je određen za deportaciju prvim letovima niti kada će se oni početi realizirati.

Izvor: Agencije