Ukrajina napala rusku fabriku za proizvodnju aviona

Pogođeno je i postrojenje za popravak aviona u gradu Borisoglebsku, no nema informacija o stepenu oštećenja.

Kijev u posljednje vrijeme sve učestalije napada dublje u rusku teritoriju, ciljajući vojne objekte i energetsku infrastrukturu (REUTERS/Stringer)

Ukrajinska vojna obavještajna agencija (GUR) pogodila je glavno proizvodno postrojenje fabrike aviona u ruskoj oblasti Voronjež, saznaje u utorak Reuters iz ukrajinskih obavještajnih krugova.

Prema istom izvoru, pogođeno je postrojenje za popravak aviona u gradu Borisoglebsku, no nema informacija o stepenu oštećenja.

Grad se nalazi najmanje 350 kilometara od linije fronta pod ukrajinskom kontrolom, na sjeveroistoku.

Kako prenosi Hina, Reuters nije mogao nezavisno potvrditi te navode.

Rusko ministarstvo odbrane je ranije saopćilo da su iznad tog područja srušena dva ukrajinska drona.

Kijev u posljednje vrijeme sve učestalije napada dublje u rusku teritoriju, ciljajući vojne objekte i energetsku infrastrukturu koja pokreće ruski vojni stroj. Uglavnom koristi dronove domaće proizvodnje velikog dometa.

Ruski napad dronovima

Ranije je ukrajinska protivzračna odbrana uništila 20 borbenih dronova koje je tokom noći lansirala ruska strana, ciljajući sedam ukrajinskih regija širom zemlje, rekao je u utorak komandant Ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk.

Dronovi su uništeni iznad južnih oblasti Mikolajiv, Odesa i Herson, centralnih oblasti Dnjepropetrovsk, Poltava i Vinicija, te iznad Lavova na zapadu, rekao je Oleščuk.

Rusija je u nekoliko valova lansirala borbene dronove iranske proizvodnje Shaheed na ključnu infrastrukturu i elektrane, potvrdili su ukrajinski zvaničnici i vojska.

Guverner Lavova Maksim Kozitski je rekao da je dron oštetio važan infrastrukturni objekat na zapadu zemlje te izazvao požar.

Zbog krhotina od pada dronova u području Odese su uništeni električni vodovi, rekao je guverner Oleh Kiper.

U Poltavi su, također, oštećena energetska postrojenja i oprema.

Izvor: Agencije