U Evropu se vratio hripavac, trenutno je žarište u Hrvatskoj

Infekcija iz prošlih vremena posljednja je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad.

Dio razloga za širenje hripavca Evropom je pad stope vakcinacije (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Nedugo nakon što smo se riješili jednog kašlja, pojavio se drugi. Dok je završetak pandemije COVID-19 službeno proglašen prošle godine, slučajevi hripavca posljednjih su mjeseci širom Evrope u porastu, piše Politico te Hrvatsku navodi kao trenutno evropsko žarište bolesti, prenosi Hina.

Infekcija iz prošlih vremena posljednja je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva ospica, sifilisa, gihta, gube i malarije.

U Češkoj, odakle stižu izvještaji o nestašici vakcina protiv hripavca, broj slučajeva najveći je u posljednjih 60 godina, podaci su Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Do naglog je porasta posljednjih mjeseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španiji te u Velikoj Britaniji.

“Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u posljednjih više od 30 godina”, rekao je Paul Hunter, ljekar i profesor na Univerzitetu East Anglia.

Prošle su godine u Engleskoj zabilježena ukupno 853 slučaja, a samo u februaru ove godine evidentirano ih je 913.

Trenutno je evropsko žarište Hrvatska koja je u posljednjih 15 mjeseci prijavila 6.381 slučaj.

Dio razloga za širenje hripavca Evropom je pad stope vakcinacije.

U većini evropskih zemalja bebe dobivaju prve dvije doze kombinirane vakcine protiv hripavca, difterije i tetanusa između dva mjeseca starosti i godine dana, drugu dozu do svoje druge godine i posljednju između treće i sedme godine života.

Da bi se novorođenčad zaštitila od bolesti, trudnicama se nudi i vakcina protiv hripavca. U Engleskoj je, kako piše British Medical Journal, prihvaćanje vakcine među ovom grupom palo s više od 70 posto u septembru 2017. na 58 posto u septembru 2023.

Ta je činjenica posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je hripavac najriskantniji za dojenčad.

Bolest je za odrasle uglavnom samo neugodna, no tako maloj djeci može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, a u nekim slučajevima može rezultirati i smrću dojenčadi.

Većinu aktuelnih bolesnika čine tinejdžeri u dobi od 15 do 19 godina, no ECDC izvještava da se “gotovo svi ovogodišnji smrtni slučajevi” odnose na bebe mlađe od tri mjeseca.

Proteklih sedmica u Nizozemskoj su evidentirana četiri smrtna slučaja od posljedica hripavca, a to je više nego dvostruko više od uobičajene godišnje stope.

COVID

Evropska agencija za bolesti ukazuje na to da bi za porast broja slučajeva hripavca mogao biti odgovoran COVID.

“Trenutno povećanje moglo bi biti povezano s nižom cirkulacijom virusa hripavca u vrijeme pandemije COVID-a u kombinaciji s neoptimalnom vakcinacijom protiv hripavca određenih dobnih grupa”, stoji u izvještaju iz marta.

Vakcinacija populacije ključna je za zaustavljanje epidemije, no to je, čini se, lakše reći nego realizirati.

Pet regionalnih zdravstvenih službi u Ujedinjenom Kraljevstvu izvijestilo je da je pandemija korona virusa nepovoljno utjecala na stope vakcinacije protiv ostalih zaraznih bolesti.

“Tokom pandemije korona virusa bilo je mnoštvo dezinformacija lobija protiv vakcinisanja, zbog čega se pojavila i bojazan da će takve dezinformacije rezultirati oklijevanjem čak i u slučajevima rutinske imunizacije”, kazao je Michael Head, viši naučni saradnik na Odjelu za zdravlje Univerziteta Southampton.

Head je ukazao i na epidemiju ospica u Evropi koja se, također, uveliko pripisuje smanjenoj vakcinaciji.

Izvor: Agencije