Šef Svjetske kuhinje: Izrael vodi rat protiv cijelog čovječanstva u Gazi

Sedmorica radnika Svjetske kuhinje, tri Britanca, Australac, Poljak i Amerikanac-Kanađanin, ubijeni su zajedno s palestinskim vozačem projektilima koje je ispalio izraelski dron.

Andres je ponovno pozvao na nezavisnu istragu o bombardovanju konvoja Svjetske kuhinje (REUTERS/Reuters TV)

Šef Svjetske centralne kuhinje Jose Andres rekao je da rat koji Izrael vodi protiv Gaze već šest mjeseci nije ni iz samoodbrane, niti protiv terorizma, već je on rat protiv samog čovječanstva.

U intervjuu za američku mrežu ABC u nedjelju Andres je kritizirao istragu izraelske vojske o incidentu bombardovanja tima Svjetske kuhinje prije sedam dana i zatražio detaljniju istragu te naglasio da je bombardovanje tima organizacije u Gazi, koje je rezultiralo ubistvom sedam stranaca, neoprostivo.

Andres je, također, potvrdio da je tim namjerno gađan te ponovio zahtjev za dodatnu istragu incidenta, rekavši da je to neophodno, ne zbog njegove organizacije, već zbog svih međunarodnih humanitarnih organizacija koje su bile meta vojnog djelovanja ili su izgubile neke od svojih članova.

Sedmorica radnika u Svjetskoj kuhinji, tri Britanca, Australac, Poljak i Amerikanac-Kanađanin, ubijeni su zajedno s palestinskim vozačem projektilima koje je ispalio izraelski dron. Njihov konvoj bio je meta okupatorske vojske u Deir al-Balahu kada su se uputili u južni Pojas Gaze nakon nadgledanja istovara broda koji je dovezao 300 tona pomoći u hrani s Kipra.

Izraelska vojska objavila je rezultate svoje istrage i rekla da je bombardovanje tima Svjetske kuhinje rezultat “ozbiljnog kvara i greške u procesu identifikacije mete” te da je odluka donesena usljed kršenja naredbi o otvaranju vatre.

Sankcije odgovornima za raketni napad uključivale su smjene i ukor jednog broja izraelskih oficira, a ubistvo stranih humanitarnih radnika izazvalo je široke međunarodne reakcije koje su osudile otvaranje vatre na njih.

Nedostatno objašnjenje

U međuvremenu, australijski premijer Anthony Albanese u ponedjeljak je rekao da Izrael još nije pružio zadovoljavajuće objašnjenje za ubistvo humanitarnih radnika u Gazi, u vrijeme kada je Australija imenovala penzionisanog generala da analizira izraelsku istragu o incidentu.

Albanese je dodao da je objašnjenje koje je dao Izrael nedostatno i dodao da, s obzirom na ubistvo gotovo 200 humanitarnih radnika u Gazi tokom proteklih šest mjeseci, Izrael mora pružiti više informacija i o tome šta će učiniti na sprečavanju ponavljanja sličnih incidenata u budućnosti.

S druge strane, otac kanadsko-američkog humanitarnog radnika Jacoba Flickingera je u svom telefonskom pozivu obavijestio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da se izraelsko ubijanje u Gazi mora zaustaviti.

Otac žrtve je rekao da Sjedinjene Američke Države moraju iskoristiti svoju moć i utjecaj kako bi prisilile Izrael da zaustavi rat, kao i da bi njegov sin danas, možda, bio živ da je Washington zaprijetio Izraelu obustavom slanja pomoći.

Izvor: Al Jazeera i agencije