Njemačka odbacuje tužbe Nikaragve pred ICJ-em

U ponedjeljak je Nikaragva zatražila da Međunarodni sud pravde naredi obustavljanje njemačke pomoći Izraelu ‘jer podrška Berlina omogućava genocid’.

Šefica njemačkog pravnog tima Tania von Uslar-Gleichen je ocijenila da tvrdnje Nikaragve 'nisu zasnovane ni na činjenicama ni na zakonu' (REUTERS/Piroschka van de Wouw)

Njemačka je u utorak negirala da pomaže u genocidu u Pojasu Gaze prodajom oružja Izraelu, u tužbi Nikaragve na najvišem UN-ovom sudu, još jednom u nizu pravnih postupaka u prilog Palestinaca.

Njemačka je jedan od najvećih izraelskih opskrbljivača oružjem, poslije SAD-a. Prema podacima Ministarstva privrede, 2023. isporučila mu je oružje i vojnu opremu u vrijednosti 326,5 miliona eura.

Pravna savjetnica Njemačkog ministarstva vanjskih poslova Tania von Uslar-Gleichen rekla je sudijama Međunarodnog suda pravde (ICJ) da je tužba Nikaragve preuranjena, utemeljena na slabim dokazima i da bi trebala biti odbačena jer sud nije nadležan.

Istaknula je da se njemački izvoz oružja pažljivo nadzire kako bi se osiguralo poštivanje međunarodnog prava.

“Njemačka čini sve što može kako bi ispunila svoju odgovornost i prema Izraelu i prema palestinskom narodu”, rekla je, napomenuvši da je Njemačka najveći pojedinačni donator humanitarne pomoći Palestincima.

Obaveza zbog holokausta

Von Uslar-Gleichen je rekla da je sigurnost Izraela njemački prioritet zbog holokausta. “Njemačka je naučila iz svoje prošlosti, prošlosti koja uključuje odgovornost za jedan od najstravičnijih zločina u ljudskoj povijesti, šoah”, rekla je, upotrijebivši hebrejsku riječ.

Advokat Njemačke Christian Tams rekao je sudu da je od 7. oktobra 98 posto izvoza oružja Izraelu činila opća oprema poput prsluka, kaciga i dvogleda. A u četiri slučaja u kojima je bio odobren izvoz ratnog oružja, tri su se odnosila na oružje koje nije namijenjeno za borbe poput municija za obuku, rekao je.

Advokati Nikaragve zatražili su u ponedjeljak od ICJ-a da naredi Njemačkoj da obustavi prodaju oružja Izraelu i nastavi finansirati UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice UNRWA-u.

Tvrde da Njemačka krši Konvenciju o genocidu iz 1948. i međunarodno humanitarno pravo, nastavljajući opskrbljivati Izrael premda je svjesna da postoji rizik od genocida.

Izrael tvrdi da vodi rat protiv Hamasa, a ne palestinskih civila, i da je žrtva klevete.

ICJ bi trebao izdati privremene mjere u tom slučaju za nekoliko sedmica, a za konačnu presudu moglo bi se čekati godinama i sud nema ovlasti nametnuti provedbu.

U januaru, u južnoafričkoj tužbi, ICJ je zaključio kako su optužbe da je Izrael prekršio neka prava zagarantovana Konvencijom o genocidu vjerovatne i zatražio prekid mogućih djela genocida.

Izvor: Agencije