Lapid: Sporazum o razmjeni zarobljenika je težak, ali još moguć

Izraelski opozicijski lider Yair Lapid rekao je da će opozicija dati odobrenje Izraelskoj vladi da zaključi sporazum o razmjeni zarobljenika ako bude potrebno.

Lapid razgovara s novinarima nakon sastanka s Blinkenom u sjedištu američkog State Departmenta u Washingtonu (Olivier Douliery/AFP)

Nakon jučerašnjeg sastanka u Washingtonu s američkim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom, izraelski opozicijski lider Yair Lapid rekao je da je sporazum o razmjeni zarobljenika težak, ali još moguć.

Pojasnio je da je održao „produktivan sastanak“ s Blinkenom u Washingtonu u vezi s budućim pitanjima o rješavanju krize u Gazi i „oslobađanju talaca“.

Lapid je u svojim izjavama rekao da će opozicija dati odobrenje Izraelskoj vladi da zaključi sporazum ako bude potrebno. „Zaista je to težak sporazum. Možda nam se ne sviđa, ali se može zaključiti i treba se zaključiti“, rekao je.

Dodao je da je „sporazum o taocima još moguć i u Izraelu postoje politički elementi koji rade na tome“.

Istovremeno je potvrdio da „eliminacija onoga što je ostalo od Hamasa i dalje prioritet kako se ne bi ponovilo ono što se dogodilo 7. oktobra“.

Nastavio je u obraćanju novinarima ispred Ministarstva vanjskih poslova: „Ako bude potrebno, izraelska opozicija će osigurati sigurnosnu mrežu za vladu kako bi se postigao sporazum o taocima jer ih moramo vratiti.“

Američko upozorenje

Tokom posjete Washingtonu Lapid se sastao i sa savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, dok se premijer Benjamin Netanyahu suočava s pritiscima u zemlji i inozemstvu u vezi s ratom u Pojasu Gaze.

Porodice zarobljenika zahtijevale su da njegova vlada uloži veće napore da vrati zarobljenike koje Hamas drži od napada 7. oktobra.

Lapidova posjeta Washingtonu uslijedila je nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden pozvao Netanyahua da svojim pregovaračima da ovlaštenja koja bi im omogućila sklapanje sporazuma.

Biden je prvi put upozorio Netanyahua da američka podrška može prestati ukoliko Izrael ne uloži više napora u poboljšanje humanitarne situacije u Gazi i zaštitu civila.

Odgovarajući na američko upozorenje, Lapid je rekao da je Biden „vidno zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi“.

Izrael već šest mjeseci vodi razorni rat u Pojasu Gaze koji je prouzrokovao desetke hiljada mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, kao i neviđenu humanitarnu katastrofu i uništavanje infrastrukture i imovine, što je dovelo do toga da Izrael bude izveden pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencije