Izrael kaže da je ‘određen datum’ za invaziju na Rafah

Hamas kaže da Izrael ne pristaje na zahtjeve o povlačenju vojske iz Gaze i dozvolu Palestincima da se vrate kućama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da je određen datum za invaziju na Rafah u južnom dijelu Pojasa Gaze, dok su pregovori o primirju s Hamasom u Kairu u toku, ali ne čini se da su blizu cilja.

U videoizjavi na hebrejskom jeziku Netanyahu je ponovio svoj stav da je kopnena vojna operacija u Rafahu, na granici s Egiptom, gdje se sklonilo više od 1,5 miliona Palestinaca, ključna za pobjedu u ratu.

“To će se dogoditi. Postoji datum”, rekao je u ponedjeljak, ne navodeći pojedinosti.

Ovo dolazi nakon što je Hamas dobio novi prijedlog u pregovorima o prekidu vatre krajem vikenda, no, čini se da je dogovor još predaleko.

Palestinska grupa potvrdila je u saopćenju da razmatra prijedlog, ali je rekla da Izrael “nije odgovorio ni na jedan od zahtjeva našeg naroda i otpora”.

‘Zahtjevi jasni – kraj agresije’

Viši glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zahry rekao je za Al Jazeeru da Netanyahuove izjave “pokreću pitanja o svrhama nastavka pregovora”.

“Uspjeh bilo kakvih pregovora zavisi od okončanja agresije”, rekao je Zahry, dodajući da su “zahtjevi grupe jasni – kraj agresije protiv našeg naroda”.

Izrael je dosad odbijao palestinske zahtjeve za neograničenim povratkom stotina hiljada Palestinaca iz Gaze na sjever enklave i povlačenjem izraelskih vojnih kopnenih snaga iz Pojasa.

Izraelska vojska rekla je da je povukla dio svojih kopnenih snaga iz Gaze, ali je zadržala trupe zadužene za održavanje koridora istok – zapad, koji efektivno presijeca enklavu na pola i sprečava povratak Palestinaca na sjever.

SAD se i dalje javno protivi ideji izraelske invazije na Rafah, tvrdeći da ne postoje održivi planovi za evakuaciju velikog broja civila koji se nalaze u tom području.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Associated Press da Izrael kupuje 40.000 šatora za pripremu evakuacije Palestinaca iz Rafaha.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima nakon Netanyahuove objave da SAD nije u potpunosti obaviješten o novom razvoju događaja u Rafahu.

“Jasno smo dali do znanja Izraelu da mislimo da bi potpuna vojna invazija na Rafah imala enormno štetan učinak na civile i da bi na kraju naštetila sigurnosti Izraela”, rekao je Miller.

Opasne posljedice ofanzive na Rafah

Sve ovo se događa nakon što su čelnici Egipta, Jordana i Francuske napisali zajednički komentar koji je objavilo nekoliko medija, uključujući The Washington Post i Le Monde, u kojem su pozvali na trenutni i bezuslovni prekid vatre, kao što nalaže i Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od kraja marta.

“Upozoravamo na opasne posljedice izraelske ofanzive na Rafah, gdje je više od 1,5 miliona palestinskih civila potražilo utočište. Takva će ofanziva samo donijeti više smrti i patnje, povećati rizike i posljedice masovnog prisilnog raseljavanja stanovništva Gaze i zaprijetiti regionalnoj eskalaciji”, napisali su u komentaru.

Mahjoob Zweiri, direktor Centra za zaljevske studije na Univerzitetu Katar, rekao je za Al Jazeeru da je zapadnim saveznicima Izraela, pa čak i unutar zemlje, postalo očito da Netanyahu nema interesa za postizanje dogovora “u skorije vrijeme”.

“Želi više vremena, želi ići u Rafah, želi imati nešto što do sada nije uspio”, rekao je Zweiri.

“On i desno krilo trebaju pojedince, trebaju imena – govore o [vođama Hamasa Yahyji] Sinwaru i [Mohammedu] Deifu, a ništa od toga nije postignuto.”

Zweiri je rekao da će stav izraelskog premijera ostati isti iz “ličnog interesa” za očuvanje njegove političke budućnosti.

“Pitanje je hoće li međunarodna zajednica to prihvatiti, hoće li prihvatiti da vidi više ubijanja i razaranja jer neko ko je politički neodgovoran i nemoralan, vodi rat protiv civila”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije