Finska priprema novi zakon o deportaciji usred ruske ‘prijetnje’

Novi zakon osmišljen je da one koji pokušavaju preći istočnu granicu spriječi da traže azil, rekao je premijer Finske Petteri Orpo.

U novembru su finske vlasti zatvorile granične punktove s Rusijom (Juha Metso / EPA)

Finska vlada priprema zakon o deportaciji, koji bi spriječio one koji pokušavaju preći granicu da traže azil.

Premijer Petteri Orpo rekao je za Yle Radio 1 kako je novi zakon osmišljen da spriječi one koji pokušavaju da pređu istočnu granicu da traže azil, prenosi Anadolija.

Helsinki je prošle sedmice odlučio da produži zatvaranje granice s Rusijom do daljnjeg.

Orpo je istakao da se situacija na istočnoj granici nije promijenila, zbog čega je Oslo odlučio neograničeno produžiti zatvaranje svih kontrolnih punktova.

U novembru su finske vlasti zatvorile granične punktove s Rusijom nakon što je optužila Kremlj da je izveo navodni “hibridni napad” i namjerno pomagao migrantima bez dokumenata u prelasku u nordijsku zemlju, što je Moskva negirala.

Prema navodima Vlade, uprkos zatvaranju, mnogi tražitelji azila i dalje su uspjeli pronaći put u nordijsku zemlju, a broj će se vjerovatno povećati tokom toplijih mjeseci.

‘Evidentna prijetnja’

Helsinki je u martu predložio privremeni zakon koji bi omogućio graničnom osoblju da blokira one koji žele ući iz Rusije.

Između augusta i decembra prošle godine više od 1.300 tražilaca azila prešlo je u Finsku iz Rusije, dok je ranije taj broj bio u prosjeku samo jedna osoba dnevno, prema izvještaju finskih vlasti.

Orpo je potvrdio da u Rusiji postoje stotine ili čak hiljade državljana trećih zemalja koji su voljni ilegalno doći u Finsku.

Kremlj može umnožiti broj dolazaka, ako to odluči, napomenuo je premijer.

“Prijetnja je evidentna”, rekao je Orpo.

Ovaj zakonski prijedlog izazvao je kritike opozicije čija je podrška vladi potrebna za usvajanje zakona, navodi Yle.

Zabrinutost organizacija za ljudska prava

Nakon zatvaranja granice Vijeće Evrope je u decembru objavilo pismo u kojem je izrazilo zabrinutost “zbog prava izbjeglica, tražilaca azila i migranata” i pozvalo Finsku da osigura da tražioci azila i migranti mogu nastaviti tražiti zaštitu.

UN i mnoge druge organizacije za ljudska prava optužile su nordijsku zemlju da krši međunarodno pravo i sprečava ljude da traže azil.

Od zatvaranja, Amnesty Finland je upozorio da odluka o zatvaranju svih graničnih prelaza s Rusijom “podriva prava tražilaca azila i povećava rizik od ozbiljnih kršenja ljudskih prava na granici”.

Finska dijeli granicu s Rusijom od 1.340 kilometara i ima osam službenih graničnih prelaza. Ona je prošlog aprila postala 31. članica NATO-a.

Izvor: Agencije