Stručnjaci: Washington je promijenio politiku prema Izraelu

Iako ne želi nikakav sporazum, izraelski premijer će, možda, biti primoran sklopiti dogovor s Hamasom.

Američki mediji su objavili da je Biden tokom razgovora s Netanyahuom nagovijestio da neće moći nastaviti podržavati Izrael ako ne promijeni svoju politiku u Pojasu Gaze (Miriam Alster/Pool via REUTERS//File Photo)

Stručnjaci i analitičari kažu da je administracija američkog predsjednika Joe Bidena krenula u drugom pravcu kada je riječ o pregovorima o razmjeni zarobljenika nakon što je izraelska vojska ciljala radnike Svjetske centralne kuhinje, izražavajući uvjerenje da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu biti primoran zaključiti privremeni sporazum da ne bi bio prisiljen na vanredne izbore.

Američke novine, kao i portal Axios, objavili su da je Biden tokom telefonskog razgovora s Netanyahuom u četvrtak nagovijestio da neće moći nastaviti podržavati Izrael ako ne promijeni svoju politiku u Pojasu Gaze.

Novi američki pravac

Dr. Hassan Ayoub, profesor političkih nauka na Univerzitetu An-Najah, rekao je da su Sjedinjene Američke Države promijenile pristup pregovorima o razmjeni nakon izraelskog napada u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje.

Prema onome što je rekao u Al Jazeerinoj emisiji „Gaza… Šta dalje?“, Washington je nakon incidenta krenuo u novom pravcu, jer je s uloge posrednika prešao na traženje od Izraelaca da prestanu odugovlačiti pregovore.

Washington je počeo zahtijevati od Izraelaca povratak raseljenih na sjever i uvoz više pomoći, pa čak i otvaranje pregovora o drugim pitanjima između njih i Hamasa, osim zahtjeva za privremeni prekid rata neovisno o razmjeni zarobljenika, što se nije dogodilo od početka agresije, prema mišljenju Ayouba.

Vanjski i unutrašnji pritisak

Ayoub smatra da Hamas ulazi u predstojeću rundu pregovora – koji dolaze u osjetljivom trenutku – s više karata moći, jer Izrael nije uspio postići nijedan od svojih ciljeva i teži rasplamsavanju regionalnog sukoba.

Također, do sada neviđen američki stav, izraelski vojni neuspjeh i planovi Tel Aviva da napadne Pojas Gaze i Zapadnu obalu, što je u suprotnosti s poslijeratnim planovima Washingtona, stvari su koje Hamasu daju prednost u pregovorima i primoravaju Izrael da prihvati sporazum, kako kaže Ayoub.

Protesti protiv Netanyahua u Izraelu i zahtjev za povratak zarobljenika dobili su intenzivniju dimenziju sa snažnijim pritiskom, ne samo na premijera, već i na njegovog političkog rivala Bennyja Gantza, prema riječima stručnjaka za izraelska pitanja dr. Muhannada Mustafe.

Ovaj sve veći pritisak je, prema Mustafinom mišljenju, ono što je potaknulo Gantza da zatraži prijevremene izbore u septembru, što je Netanyahu kategorički odbio.

Međutim, prema Mustafinim riječima, Netanyahu je „shvatio da će zbog nenapredovanja sa sporazumom o razmjeni zarobljenika biti pod sve većim pritiskom za izbore“.

Privremeno primirje bez obaveze prekida rata

Netanyahu bi, zbog toga, mogao pristati na privremeno primirje s Hamasom kako ne bi bio prisiljen provesti izbore, jer se nepostizanje sporazuma o razmjeni sve više povezuje s potrebom za održavanje izbora u Izraelu, prema riječima Mustafe.

Iako ne želi nikakav sporazum s Hamasom, izraelski premijer će, možda, biti primoran sklopiti dogovor koji ne garantuje trajni prekid rata, čak i ako on sada stane bez prethodne najave, smatra Mustafa.

Ali ono što je najvažnije u novom američkom stavu jeste da Biden zahtijeva od Netanyahua da pregovara s pokretom Hamas, koji je obećao i još obećava da će ga eliminirati. Prema Ayoubovom mišljenju, jedina crvena linija za izraelskog premijera trenutno je opredijeljenost za potpuni prekid rata.

I ne samo to, nego je Washington ignorirao izraelski stav o ulasku pomoći stanovnicima Pojasa Gaze te je, zapravo, dozvolio ulazak pomoći protiv želje Izraela, kaže Ayoub.

Dok je Netanyahu još osjetljiv na stavove svojih ekstremističkih saveznika, istina koja je svima postala jasna, prema Ayoubovom mišljenju, jeste da su se Sjedinjene Američke Države okrenule ka postizanju sporazuma koji će, generalno, favorizirati zahtjeve otpora, bez obzira na to šta Izrael želi.

Politička cijena

Mustafa dijeli mišljenje da Netanyahu u ovom trenutku ne može da se suprotstavi Amerikancima i da se time hvali svom narodu jer zna da će suprotstavljanje Washingtonu imati veliku političku cijenu.

S obzirom na njegovo političko lukavstvo, Netanyahu dobro zna kada da se suprotstavi Amerikancima, a kada da im se pokori, jer zna da izraelska ekstremna desnica ne razumije dubinu izraelsko-američkih odnosa i da mu neće biti od koristi protiv Washingtona, kaže Mustafa.

Zaključio je da je ovo Netanyahuovo pokoravanje američkim zahtjevima, koji su postali odlučujući, posljedica katastrofalne međunarodne situacije u kojoj se Izrael nalazi nakon napada na međunarodne humanitarne radnike i velike eskalacije protiv Irana.

O onome što bi moglo garantirati trajni prekid rata Ayoub je rekao da Hamasovo insistiranje na oslobađanju svih zarobljenika samo u slučaju trajnog prekida rata može potaknuti Amerikance, s obzirom na njihov novi stav, da prisile Izrael na to.

Izvor: Al Jazeera