Stoltenberg: ‘Savez autoritarnih sila’ sve više sarađuje protiv Zapada

Čelnik NATO-a je u ‘savez autoritarnih sila’ svrstao Rusiju, Iran, Kinu i Sjevernu Koreju.

Stolteberg kaže da NATO mora raditi sve više sa zemljama partnerima, poput Japana i Južne Koreje (REUTERS/Johanna Geron/Pool)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ”savez autoritarnih sila” koji, prema njegovom mišljenju, obuhvata Rusiju, Iran, Kinu i Sjevernu Koreju, sve tješnje sarađuje protiv zapadnih demokratija.

Ocijenio je da je saradnja ”saveza” sve više usklađena, navodeći kao primjer to što je Rusija davala tehnologiju Iranu i Sjevernoj Koreji u zamjenu za municiju i vojnu opremu.

”Kina podržava rusku ratnu ekonomiju, isporučujući ključne dijelove potrebne odbrambenoj industriji, dok Moskva zauzvrat svoju budućnost stavlja pod hipoteku Pekingu”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za BBC, prenosi Tanjug.

Dodao je da NATO mora raditi sve više sa zemljama partnerima, poput Japana i Južne Koreje, kako bi se suprotstavio ”savezu autoritarnih sila”.

Dugoročna podrška Ukrajini

Govoreći o situaciji u ratu u Ukrajini, izrazio je nadu da će članice NATO-a dogovoriti dugoročni sporazum o finansiranju Ukrajine do jula, dodajući da je dugoročna podrška od vitalnog značaja.

”Čak i ako vjerujemo i nadamo se da će se rat završiti u bliskoj budućnosti, moramo podržavati Ukrajinu dugo godina, izgraditi njihovu odbranu kako bi odvratili buduću agresiju”, rekao je Stoltenberg.

On je, također, sugerisao da bi i Kijev morao napraviti određene ustupke.

”Na kraju krajeva, Ukrajina mora biti ta koja odlučuje kakve kompromise je spremna napraviti, moramo im omogućiti da budu u poziciji da zaista postignu prihvatljiv rezultat za pregovaračkim stolom”, rekao je prvi čovjek NATO-a.

Izvor: Agencije