Osam godina nakon afere ‘Panamski dokumenti’ počinje suđenje

Skandal je 2016. potresao vlade, razotkrio ličnosti visokog profila, doveo do niza istraga širom svijeta i naštetio ugledu Paname kao off-shore finansijskog središta.

Zločin utaje poraza se u Panami kažnjava tek od 2019. i to za iznose veće od 300.000 američkih dolara godišnje (REUTERS/Carlos Jasso)

Suđenje za dvadeset sedam osoba zbog pranja novca povezanog sa skandalom utaje poreza “Panamski dokumenti (Panama Papers)”, koji je otkrio koliko svjetskih bogataša skriva svoju imovinu u off-shore kompanijama, počet će u ponedjeljak.

Skandal je 2016. potresao vlade, razotkrio ličnosti visokog profila, doveo do niza istraga širom svijeta i naštetio ugledu Paname kao off-shore finansijskog središta, piše AFP a prenosi Hina.

Optuženici kojima će se suditi na Panamskom krivičnom sudu su Jurgen Mossack i Ramon Fonseca Mora, osnivači sada ugašene panamske pravne kompanije u centru skandala.

Više od 11 miliona datoteka iz njihove kompanije Mossack Fonseca inkriminiralo je utjecajne osobe uključujući milijardere, političare i sportske zvijezde.

Islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što je otkriveno da njegova porodica ima off-shore bankovne račune.

Tadašnji pakistanski premijer Nawaz Sharif dobio je doživotnu zabranu obavljanja javne dužnosti nakon što su ga dokumenti inkriminirali.

Poznate osobe

Neke od drugih osoba koje se spominju su bivši britanski premijer David Cameron, nogometna zvijezda Lionel Messi, tadašnji argentinski predsjednik Mauricio Macri i španski filmski redatelj Pedro Almodovar.

Dokumenti su bili poslani njemačkom listu Sueddeutsche Zeitung, koji ih je potom podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara.

Mnogi upleteni u aferu su objavili svoje razloge za to i rekli su da nisu nezakonito postupali.

Ipak, kompanija Mossack Fonseca je 2018. objavila da će se zatvoriti zbog “nepopravljive štete” nanesene njenom ugledu.

Panama je usvojila nove zakone nakon izbijanja skandala, ali centralnoamerička država je i dalje na crnoj listi Evropske unije zbog poreznih oaza.

Pranje novca

Činjenica da dio njenih zakona o pranju novca nije postojao prilikom izbijanja skandala bi mogla zakomplicirati napore sudstva da uspješno osudi optuženike.

Zločin utaje poraza se u Panami kažnjava tek od 2019. i to za iznose veće od 300.000 američkih dolara godišnje.

Mossacku i Fonseci se 2023. u Panami sudilo zbog navodnog pranja novca u okviru brazilskog korupcijskog skandala povezanog s građevinskim divom Odebrechtom.

Tužilaštvo je zatražilo do 12 godina zatvora za obojicu u tom slučaju, a presuda još nije objavljena.

Očekuje se da bi najnovije suđenje moglo trajati do 26. aprila, prema naznakama iz suda.

Izvor: Agencije