Da li povlačenje većine izraelskih snaga iz Gaze ukazuje na prekretnicu u ratu?

Vojni i strateški stručnjak, penzionisani brigadni general Elias Hanna potvrđuje da u svakom ratu postoji vrhunac tokom kojeg svaka vojna operacija ima loš ishod.

Izraelski vojnici u Pojasu Gaze (Amir Cohen / Reuters)

Stručnjaci tvrde da izraelsko povlačenje većine vojnih snaga iz Pojasa Gaze, kada rat ulazi u sedmi mjesec, ima velike implikacije, uprkos tome što su sigurni da će okupacijska vojska nastaviti s “munjevitim i ciljanim” upadima.

U ovom kontekstu, politički i strateški istraživač Saeed Ziad rekao je da se ono što se dogodilo može opisati kao prekretnica. Nakon što je iscrpljenost okupacijske vojske dostigla vrhunac, šest vojnih divizija u potpunosti su angažovane u Gazi, nakon čega su jedna za drugom povučene.

Saeed je u emisiji Gaza… Šta dalje? objasnio da je komandante divizija i brigada u okupacijskoj vojsci zadesilo stanje očaja, jer operacija Khan Yunis nije donijela bilo kakvu stvarnu ili taktičku pobjedu niti je eliminiran velik broj boraca otpora ili tunela. Tome svjedoče posljednje dvije operacije u naseljima Al-Amal i Al-Zana, a nastavak ispaljivanja projektila nosi vrlo preciznu poruku.

On je istakao da se izraelska vojska plaši da će biti uvučena u bitku iscrpljivanja u Khan Yunisu te očekuje da neće ponoviti veliki napad na grad zbog straha da će se uvući u dugi rat iscrpljivanja.

Vojni i strateški stručnjak, penzionisani brigadni general Elias Hanna potvrđuje da u svakom ratu postoji vrhunac tokom kojeg svaka vojna operacija ima loš ishod.

Objašnjava da kontinuirano smanjenje okupacijskih snaga unutar Gaze ne vodi do strateškog uspjeha, posebno zbog sukoba između vojne i političke strane u Izraelu.

Naglasio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u teškoj dilemi nakon što je više puta istakao da će povratak zarobljenika biti postignut samo vojnim pritiskom.

Vojni stručnjak nije zanemario ni druge razloge, poput želje za odmorom snaga, pripravnosti na Zapadnoj obali i priprema za sjeverni front sa Libanom, pored dešavanja u Jemenu i na Crvenom moru. Hanna je rekao da je povlačenje 98. divizije bez postizanja vojnih ciljeva velika stvar, jer se „uspjeh oružanih frakcija u ratu ne može porediti sa uspjehom regularne vojske“. Naveo je izjave okupatora da je iznenađen sposobnostima Islamskog pokreta otpora Hamas i njegovom mrežom tunela. Istakao je da povlačenje okupacije znači da otpor ima sposobnost kretanja i na većem prostoru, pored mogućnosti reorganizacije, planiranja i izviđanja, a može da izvodi operacije unutar cijelog Pojasa Gaze.

Sukob u marketingu povlačenja

Ehab Jabareen, koji je specijaliziran za izraelska pitanja, istakao je sukob unutar Izraela kada je riječ o marketingu povlačenja iz Khan Yunisa, rekavši da postoji nekoliko tabora koji vode ovaj rat, a svaki od njih objašnjava povlačenje prema svojoj teoriji i težnjama.

Jabareen je spomenuo teoriju cijene i rezultata. Postalo je jasno da prisustvo okupacije u Gazi ne daje željeni rezultat za cijenu koju plaća, podsjećajući na brojke koje je objavio izraelski ministar odbrane Yoav Gallant o ubijanju velikog broja boraca Hamasa, a dva mjeseca kasnije njegova vojska je priznala da je riječ o manjem broju, što ukazuje na stepen nepodudaranja u brojevima i podacima.

Istakao je da se okupacijska vojska od 7. oktobra bori za obnovu društvenog ugleda koji je narušen u regionu, ističući da se bori zbog osvete i da nema strategiju, “zbog čega postoji hitna potreba da izađe i reorganizuje svoju strukturu i strategiju na terenu”.

Također je istakao da je prije 7. oktobra na izraelskoj ulici postojala ozbiljna zabrinutost kako će Tel Aviv upravljati bilo kojim ratom zbog oštre političke podjele i njenog uticaja na vojsku.

Prema Jabareenu, u Izraelu, koji vodi bitku za osvetu, vjeruje se da svrgavanje Hamasa može biti završeno samo svrgavanjem Netanyahua, a potom vraćanjem da zaokruži prekretnice rata u pobjedu.

Kako bi izgledao rat nakon povlačenja?

Kada je riječ o situaciji na terenu u budućnosti, Hanna vjeruje da će okupacija podijeliti Pojas na tri dijela kako bi se spriječila geografska povezanost i povratak raseljenih.

On je istakao da će se vojska povući u tampon zonu i da će izvoditi ciljane i munjevite operacije, kao što se dogodilo u naselju Al-Zaytoun i kompleksu Al-Shifa, ali je naglasio da otpor sada ima veliko područje za izvođenje specijalnih operacija.

Istraživač Saeed Ziad vjeruje da će se operacije okupacije na terenu nastaviti bez obzira na njihovu formu, “ali smanjenim tempom borbe neće postići nijedan od ciljeva rata, ono što nije postigla na vrhuncu svog napada i brutalnosti, neće postići ni ovim tempom”.

Očekuje se da će otpor brzo i snažno obnoviti svoje redove i snage za vođenje žešćih borbi, zasjeda, ofanzivnih operacija i domet projektila do Tel Aviva, navodi Ziad.

Izvor: Al Jazeera