Cameron: SAD riskira sigurnost Zapada oklijevanjem u vezi s Ukrajinom

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i njegov francuski kolega Stephane Sejourne uputili su poziv za jačanje podrške Ukrajini.

Cameron je ranije u Washingtonu uporedio one koji blokiraju američku pomoć Ukrajini s onima koji su pokušavali umiriti nacističku Njemačku 1930-ih (AAP Image/Matt Turner via REUTERS)

Sjedinjene Američke Države riskiraju sigurnost Zapada, odugovlačeći sa slanjem pomoći Ukrajini, upozorit će britanski ministar vanjskih poslova David Cameron tokom posjete Washingtonu, prema novinskoj agenciji dpa.

Cameron će reći Mikeu Johnsonu, republikanskom predsjedniku Zastupničkog doma Američkog kongresa, da uvjeri svoje kolege da odustanu od blokade zakonskog paketa vrijednog 95 milijardi američkih dolara, prenosi Hina.

Prema pisanju Telegrapha, Cameron će reći da su Britanija i Evropska unija odredile novac za Ukrajinu za idućih godinu dana i pozvati SAD da učini isto.

Britanija je obećala 2,5 milijardi funti (3,1 milijardi dolara) pomoći Kijevu, a EU će dati 50 milijardi eura (54 milijardi dolara).

Cameron je u članku za Telegraph, zajedno s francuskim kolegom Stephaneom Sejourneom, pozvao i druge saveznike Ukrajine da pošalju više finansijske pomoći.

Članak je objavljen povodom 120. godišnjice Srdačnog sporazuma (Entente cordiale), niza sporazuma između Francuske i Britanije, koji su utrli put boljim odnosima između dvije zemlje.

Visoka cijena

“Obojica apsolutno jasno kažemo – Ukrajina mora pobijediti u ovom ratu. Ako Ukrajina izgubi, svi gubimo. Cijena nepružanja pomoći Ukrajini sada bit će daleko veća od cijene odbijanja Putinovog napada.”

“Ali, kako je rečeno na Pariskoj konferenciji u februaru, moramo učiniti i više kako bismo pobijedili Rusiju. Svijet gleda i sudit će nam ako ne uspijemo.”

“Nije samo na Francuskoj i Britaniji da rješavaju te izazove. No, zajedno, možemo privući druge da nam se pridruže da ih prevladamo.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u nedjelju da će Ukrajina izgubiti rat ako SAD ne odobri novu pomoć.

Tokom ranije posjete Washingtonu Cameron je uporedio one koji blokiraju američku pomoć Ukrajini s onima koji su pokušavali umiriti nacističku Njemačku 1930-ih.

Cameron bi se trebao sastati i s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom s kojim će razgovarati o ratu u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije