Zelenski: Ukrajina bi uskoro mogla ostati bez projektila protuzračne odbrane

Dosad najozbiljnije upozorenje ukrajinskog čelnika o sve lošijoj situaciji u kojoj se nalazi ukrajinska protuzračna odbrana slijedi nakon sedmica ruskih napada.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže kako je odbrana zemlje glavni prioritet (REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u intervjuu objavljenom u subotu da bi Ukrajina mogla ostati bez projektila protuzračne odbrane ako Rusija nastavi svoju intenzivnu kampanju bombardiranja.

Dosad najozbiljnije upozorenje ukrajinskog čelnika o sve lošijoj situaciji u kojoj se nalazi ukrajinska protuzračna odbrana slijedi nakon sedmica ruskih napada na energetski sistem i gradove ogromnim arsenalom projektila i bespilotnih letjelica.

“Ako nastave gađati Ukrajinu svaki dan onako kako su to činili protekli mjesec, mogli bismo ostati bez projektila, a partneri to znaju”, rekao je Zelenski u intervjuu koji je emitiran na Ukrjainskoj televiziji.

Rekao je da je Ukrajina trenutno ima dovoljno zaliha projektila protuzračne odbrane, ali da se već suočava s teškim odlukama što zaštititi. Posebno je izdvojio potrebu za sistemima protuzračne odbrane Patriot.

Sofisticirani američki sisitem zračne odbrane bio je ključan tokom ruskih napada balističkim i hipersoničnim projektilima koji mogu pogoditi mete unutar nekoliko minuta.

O američkom paketu pomoći

Zelenski je rekao da bi se njegova zemlja složila s američkim paketom pomoći u obliku zajma.

“Složit ćemo se s bilo kojim opcijama”, rekao je u on, dodavši da je ključno da pomoć stigne “što prije, to bolje”.

Ukrajina, koja teži pridruživanju vojnom savezu NATO-a, oslanja se na vojnu i finansijsku podršku zapadnih zemalja.

Mirovni sporazum

Zelenski se nada da će on i švicarska predsjednica Viola Amherd za nekoliko dana odrediti datum svjetskog mirovnog samita u Švicarskoj, na kojem bi trebalo sudjelovati 80 do 100 zemalja.

Kijev je ranije predložio održavanje svjetskog mirovnog samita, ali je rekao da Rusija neće biti pozvana, dok je službena Moskva rekla da bi takav samit bio besmislen bez njenog sudjelovanja, prenosi Hina navode Reutersa.

U intervjuu, snimljenom tokom posjeta regiji Černjihiv, Zelenski je rekao da još nemaju konkretan popis zemalja.

“Dogovorit ćemo se o tome u narednim danima. Nadam se danima, čak ne sedmicama”, izjavio je.

Upitan o ulozi Turske, Zelenski je rekao da je zahvalan turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na njegovoj podršci i želji za posredovanjem, ističući da Turska također ima druge interese i snažne odnose s Rusijom.

“Turska kao posrednik nije nam dovoljna”, izjavio je Zelenski, dodajući i da će format samita biti vrlo složen, s obzirom na mnoge interese brojnih zemalja uključenih u samit, uključujući historijske i savremene odnose s Rusijom.

Ruska mobilizacija

Rusija se sprema da 1. juna mobiliše 300.000 vojnika, ali to nije konačan broj koji Moskva može da mobiliše, rekao je ukrajinski predsjednik, prenosi Tanjug.

„Činjenica je da 300.000 nije konačan broj vojnika koje će Rusi mobilizirati. Također, prema našim obavještajnim podacima, oni bi trebalo da budu spremni da mobiliziraju 300.000 do 1. juna. To se vidi po nivou obučenih ruskih vojnika na frontu, pa će im trebati mjesec dana da regrutiraju toliki broj ljudi. Pošto nisu mnogo disciplinovani, možda neće imati vremena da mobiliziraju 300.000 prvog dana. Ali, ipak, moramo se osloniti na podatke koje imamo i moramo biti spremni“, rekao je Zelenski u intervjuu za Edini novini, prenosi Ukrinform.

On je također naveo da je trenutno Ukrajina jedini prioritet i da “ako izgubimo državu, niko od političara neće imati budućnost”.

Odbrana zemlje prioritet

“Sada samo glupi ljudi razmišljaju o sopstvenom rejtingu. Nema rejtinga. Postoji samo jedan prioritet – Ukrajina. Nećemo spasiti Ukrajinu – niko od ovih ili drugih političara neće imati budućnost“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, glavni problem zakona o mobilizaciji je to što je Rusija uspjela da pokrene pitanje da Ukrajinci navodno nisu spremni da brane državu.

„Pokrenuli su to pitanje na način da nas danas Zapad pita – ako nećeš mobilizaciju, neće parlament da izglasa zakon, zašto onda da ti pomažemo? Ovo je Glavni fokus ruskog programa dezinformacija, Rusi su to uspjeli da urade. Ova greška se mora ispraviti“, rekao je Zelenski.

Izvor: Agencije